Η απάνεμη και ερημική παραλία Αγριόμαντρα κοντά στο Καβούσι της Ιεράπετρας - Ιστορίες, Ρεπορτάζ, Σχολιασμός Κρήτης Blog | e-storieskritis.gr

Τετάρτη 20 Ιουνίου 2018

Η απάνεμη και ερημική παραλία Αγριόμαντρα κοντά στο Καβούσι της Ιεράπετρας



Απομονωμένη και απάνεμη, γι αυτό και πανέμορφη, η παραλία Αγριόμαντρα, ανατολικά του κόλπου του Μεραμπέλου, μπορεί να σε κερδίσει με την πρώτη ματιά.

Θες τα κρυστάλλινα πεντακάθαρα νερά της, θες το επιβλητικό τοπίο που την περιβάλλει, η γαλήνη που της εξασφαλίζει η απομόνωση της από τουριστικές περιοχές, όλα αυτά και πολλά άλλα, που θα ανακαλύψει ο επισκέπτης της, καθιστούν την Αγριόμαντρα μια πολύ καλή επιλογή για μπάνιο και ψάρεμα.

Η Αγριόμαντρα βρίσκεται περίπου τρία χιλιόμετρα δυτικά του Καβουσίου και αποτελεί απόληξη ενός μικρού φαραγγιού.

Γι αυτό το λόγο και η προσέγγιση της γίνεται είτε με σκάφος, δια θαλάσσης, είτε περπατώντας μέσα από το φαράγγι ξεκινώντας από το Λάκκο Αμπελίων. Η διαδρομή δεν είναι μεγάλη και δύσκολη (περίπου 10-15 λεπτά) αρκεί να μην έχει κανείς πολλά πράγματα να κουβαλήσει μαζί του. 

Στην παραλία έχει διαμορφωθεί ειδικός χώρος για ψήσιμο με πέτρινους πάγκους, κάτω από το μεγάλο αλμυρίκι, οπότε προσφέρεται για εξορμήσεις, που περιλαμβάνουν μπάνιο και φαγητό.

Η ιστορία της Αγριόμαντρας φαίνεται να ξεκινά από την Ενετοκρατία, οπότε έγινε χρήση της ως λιμανιού. Απομεινάρια τοίχου μαρτυρούν ότι υπήρχε εκεί και κτίσμα, άγνωστο ωστόσο αν είναι από αυτή την περίοδο ή μεταγενέστερο.

 Από την Ρωμαϊκή περίοδο έως και τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο συνεχίστηκε πάντως η χρήση του μικρού αυτού λιμανιού καθώς εκεί κατέληγαν, με τον αραμπά, μέσω ενός αρκετά δύσκολου μονοπατιού, εξαγώγιμα προϊόντα της περιοχής όπως ελαιόλαδο, χαρούπια, κρασί, πυρήνα κ.α

Ανατολικά της παραλίας, στο σημείο όπου διακρίνεται ο λεπτός μεταλλικός σταυρός, υπήρχε ασκηταριό, λέγεται από τη βυζαντινή περίοδο, το οποίο έχει μετατραπεί σε ναό αφιερωμένο στον Άγιο Ιωάννη τον Πρόδρομο.

 Στη γιορτή του Αγίου Ιωάννου, τέλη Ιουλίου, τελείται Θεία Λειτουργία στο σπηλαιώδη ναό του και πλήθος κόσμου συγκεντρώνεται εκεί για να παραστεί στη γιορτή και στη συνέχεια να απολαύσει το μπάνιο του στο μοναδικό αυτό κολπάκι του Καβουσίου.

Επίσης τις ημέρες που υπάρχει αρκετός κόσμος για να επισκεφθεί την κοντινή νήσο Ψείρα, το καραβάκι που οργανώνει εκδρομές προς τα εκεί, ξεκινώντας από το λιμανάκι του Θόλου, ολοκληρώνει το ταξίδι του οδηγώντας τους επιβάτες του για μπάρμπεκιου στην Αγριόμαντρα.

  (ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ αυστηρά η αναδημοσίευση, η αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική του περιεχομένου του παρόντος σε οποιοδήποτε ιστότοπο, χωρίς προηγούμενη άδεια της κατόχου του Ελένης Βασιλάκη, Νόμος 4481/2017 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα)
  




Στο βάθος αριστερά μόλις και ξεχωρίζει ο σταυρός στο ασκηταριό που έγινε ναός





Σελίδες