Κάπαρη: ένα φυτό γεμάτο φλαβονοειδή και βιταμίνες που δεν πρέπει να λείπει από τη διατροφή μας - Ιστορίες, Ρεπορτάζ, Σχολιασμός Κρήτης Blog | e-storieskritis.gr

Παρασκευή 15 Ιουνίου 2018

Κάπαρη: ένα φυτό γεμάτο φλαβονοειδή και βιταμίνες που δεν πρέπει να λείπει από τη διατροφή μας




Αυτή είναι η κατάλληλη εποχή για να μαζέψει κανείς κάπαρη και να φτιάξει τουρσί.

Κάποιοι μάλιστα δεν χρησιμοποιούν για τουρσί μόνο τα μπουμπούκια της πριν ανθίσουν, αλλά και τα φύλλα της και τα άνθη της, στη συνέχεια, ακόμα και τους καρπούς της, που μοιάζουν με μικρά αγγουράκια.


Και δεν είναι μόνο η πικάντική γεύση τους που σε κερδίζει αλλά και οι πολλές ιδιότητες αυτού του φυτού, με το Διοσκουρίδη, το μεγαλύτερο ίσως φαρμακολόγο της αρχαιότητας, να έχει αναφερθεί πρώτος στις θεραπευτικές ιδιότητες της κάπαρης, οι οποίες μελετήθηκαν από ομάδα Ιρανών επιστημόνων που προέβησαν σε δημοσίευση στη Διεθνή Εφημερίδα των Γεωργικών Επιστημών (IJACS).

Φαίνεται λοιπόν πως η κάπαρη μειώνει τον μετεωρισμό (φούσκωμα) και έχει σημαντική αντιρευματική δράση. Στην αγιουβερδική ιατρική (σύστημα εναλλακτικής, παραδοσιακής ιατρικής από την Ινδία) καταγράφεται ως ηπατικό διεγερτικό και προστατευτικό, που βελτιώνει τη λειτουργία του ήπατος.


Η κάπαρη επίσης χρησιμοποιείται σε περιπτώσεις αδυναμίας, ως διεγερτικό της κυκλοφορίας και των αναπνευστικών λειτουργιών.

Δίνεται στις έγκυες πριν από τη γέννα για να προκαλέσει συσπάσεις στη μήτρα.

Σταματά τη διάρροια και τους σπασμούς στο στομάχι και το έντερο, ενώ χρησιμοποιείται και κατά της ανικανότητας.

Επιπλέον χρησιμοποιείται στα τσιμπήματα από σφήκες και στα δαγκώματα φιδιών.


Όσο κι αν ακούγεται περίεργο το εν λόγω φυτό βοηθά στη διατήρηση του διαβήτη υπό έλεγχο ενώ είναι γνωστό για την πρόληψη της συμφόρησης στο στήθος.

Κάπαρη για το δέρμα και τα μαλλιά

Η κάπαρη είναι καλή και για το ξηρό δέρμα. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί άμεσα στο δέρμα για να το κρατήσει ενυδατωμένο. Επίσης χρησιμοποιείται στη θεραπεία διαταραχών του δέρματος όπως η ερυθρότητα, ο ερεθισμός και τα σπυράκια. Ως εκ τούτου, η κάπαρη που χρησιμοποιείται στα προϊόντα φροντίδας του δέρματος. Επιπλέον βοηθά να επιβραδύνει τη διαδικασία γήρανσης, χάρη στις αντιοξειδωτικές του ιδιότητες.

Η κάπαρη χρησιμοποιείται ευρέως σε προϊόντα περιποίησης μαλλιών, δεδομένου ότι είναι πλούσια σε βιταμίνη Β και σίδηρο. Και οι δύο είναι γνωστές για την προώθηση της ανάπτυξης των μαλλιών. Η βιταμίνη Β βοηθά την κυκλοφορία του αίματος στο σώμα μας. Έτσι, στηρίζει τη συνολική υγεία των μαλλιών από την κυκλοφορία του αίματος που είναι βασική προϋπόθεση για υγιή και λαμπερά μαλλιά. Ο σίδηρος βοηθά στην πρόληψη της τριχόπτωσης.

Έχει διαπιστωθεί πως η κάπαρη περιέχει αρκετή ποσότητα πρωτεΐνης, (2 γρ. ανά κουταλιά σούπας) κι ακόμα βιταμίνες Α, Ε, C, K, Nιασίνη, Ριβοφλαβίνη & Φολικό οξύ, Aσβέστιο, μαγγάνιο, σίδηρο, μαγνήσιο & χαλκό, σελήνιο, λιπαρά οξέα, κατά κύριο λόγο λινολεϊκό οξύ.

Μεγάλη περιεκτικότητα σε φλαβονοειδή

Το πιο σημαντικό χαρακτηριστικό που καθιστά την κάππαρη σπουδαία τροφή είναι η υψηλή περιεκτικότητά της σε φλαβονοειδή (ουσίες με έντονη αντιοξειδωτική -και όχι μόνο- δράση), όπως η κερκετίνη, η ρουτίνη και η καμφερόλη. Η κερκετίνη δρα σαν αντιισταμινικό (υποβοηθώντας έτσι σε καταστάσεις αλλεργίας), ενώ παράλληλα παρουσιάζει αντιβακτηριδιακές. αντιυπερτασικές, αναλγητικές, αντικαρκινικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες.


Τα αντιοξειδωτικά είναι γνωστά για την πρόληψη των ελεύθερων ριζών, οι οποίες μπορούν να προκαλέσουν καρκίνο και ασθένειες που σχετίζονται με το δέρμα. Η ρουτίνη φαίνεται πως έχει την ικανότητα να ενδυναμώνει τα τριχοειδή αγγεία και να παρεμποδίζει τον σχηματισμό συσσωματωμάτων, στα αιμοφόρα αγγεία. Έτσι, συμβάλλει στην ομαλή κυκλοφορία του αίματος στα πολύ μικρά αγγεία.

Ερευνητικές μελέτες αναφέρουν ότι η κερσετίνη έχει αντιβακτηριδιακές, αναλγητικές , αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες και πιθανόν, να συμβάλλει στην πρόληψη ορισμένων μορφών καρκίνου

Η καμπφερόλη ,που εντοπίζεται στην κάππαρη, αναστέλλει την ενεργότητα του HIF-1 σε κύτταρα ηπατοκαρκινώματος. Αποτέλεσμα της αναστολής ήταν τα καρκινικά κύτταρα να μην μπορούν να επιβιώσουν σε συνθήκες υποξίας.

Η κάπαρη είναι και ισχυρή πηγή φυτικών ινών. Οι φυτικές ίνες βοηθούν στην δυσκοιλιότητα λόγω των ιδιοτήτων τους. Μια κουταλιά της σούπας κάπαρη περιέχει 0,3 γραμμάρια φυτικών ινών, περίπου 3 τοις εκατό της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης φυτικών ινών.

Λόγω της επεξεργασίας της (όταν γίνεται τουρσί) περιέχει αρκετό νάτριο (αλάτι) και αυτό είναι το μοναδικό μειονέκτημα αυτής της τροφής. Σε περίπτωση που θέλετε να μειώσετε το νάτριο που περιέχει ξεπλύνετέ την πριν την κατανάλωση ή αφαιρέστε το αλάτι ή μέρος του αλατιού από το φαγητό σας.

 Πηγές: medlab και Bostanistas 


Σελίδες