Φαράγγι Κολιακουδέ στον Αποκόρωνα, ένα αληθινό γλυπτό της φύσης - Ιστορίες, Ρεπορτάζ, Σχολιασμός Κρήτης Blog | e-storieskritis.gr

Παρασκευή 15 Ιουνίου 2018

Φαράγγι Κολιακουδέ στον Αποκόρωνα, ένα αληθινό γλυπτό της φύσης






 Καλά κρυμμένο ανάμεσα στα δέντρα σε μια όμορφη γωνιά του Αποκόρωνα, που περικλείουν τα χωριά Παϊδοχώρι, Νιο Χωριό και Μαχαιροί, βρίσκεται το φαράγγι του Κολιακουδέ.


Της Ελένης Βασιλάκη

Παρότι το μήκος του δεν είναι μεγαλύτερο από 1-1,5 χιλιόμετρο η διάσχιση του προσφέρει όλα τα έντονα συναισθήματα που επιφυλάσσουν στους επισκέπτες τους τα μεγάλα κρητικά φαράγγια: υπέροχο ανάγλυφο, σχεδόν σεληνιακό σε κάποια σημεία του, πολύ πράσινο, καταβάσεις τεχνικής φύσεως, πλούσια πανίδα και χλωρίδα και αν είστε τυχεροί και πάτε τη σωστή εποχή νερό…πολύ νερό.


Φέτος μάλιστα αδιάψευστοι μάρτυρες των τεράστιων όγκων νερού που το κατέκλυσαν είναι τα άφθονα σκουπίδια που παρέσυραν στο πέρασμα τους, τα οποία και βλέπει κανείς μέχρι και σε ύψος πολλών μέτρων από το έδαφος, σφηνωμένα ανάμεσα στα κλαδιά των δέντρων αλλά και στα βράχια.


Στο εσωτερικό του καταλήγουν τα νερά του Γερανιώτη ποταμού.Το καλοκαίρι είναι συνήθως στεγνό όμως προσφέρει απίστευτη δροσιά, λόγω της βλάστησης αλλά και των στενών τοιχωμάτων του που δεν επιτρέπουν στις ακτίνες του ήλιου να το διαπεράσουν. Φέτος ωστόσο η εικόνα του είναι διαφορετική καθώς είναι γεμάτο νερό, λόγω των πολλών χειμερινών βροχοπτώσεων.


Τα έξι σημεία του, που απαιτούν καταβάσεις με χρήση σχοινιού κι όχι απλή πεζοπορία, (το φαράγγι δεν είναι ασφαλισμένο) δεν παρουσιάζουν ιδιαίτερη δυσκολία σε ότι αφορά το μήκος τους, αφού το μεγαλύτερο έχει ύψος περίπου οκτώ μέτρα. 

Ωστόσο σε κάποια σημεία τους απαιτούν προσοχή μια και οι κλίσεις τους δεν είναι ομαλές και έχουν αρνητικά που μπορούν να ρίξουν, όποιον επιχειρήσει να κατέβει, πάνω στα βράχια.


Να σημειώσουμε πως κατά το παρελθόν κι αυτή η όμορφη γωνιά της Κρήτης αποτελούσε χώρο εναπόθεσης μπάζων και κάθε είδους σκουπιδιών από τη γύρω περιοχή όμως, ευαίσθητοι κάτοικοι αγωνίστηκαν και συνεχίζουν να αγωνίζονται για την εξάλειψη του φαινομένου. 


Τακτικά προβαίνουν και σε καθαρισμό του από τα σκουπίδια που το νερό μεταφέρει από μεγάλες αποστάσεις, ωστόσο σ'  αυτό το θέμα απαιτείται περιβαλλοντική ευαισθησία όχι μόνο από τους ανθρώπους που ζουν στα γύρω χωριά αλλά από τον καθένα ώστε πάψουν να υπάρχουν μεταφερόμενα σκουπίδια, τα οποία συναντά κανείς σε όλα τα φαράγγια που το χειμώνα μετατρέπονται σε ποτάμια.

Η έξοδος του φαραγγιού

  











Σελίδες