Θόλος: Το σπουδαίο λιμάνι της αρχαιότητας σήμερα μια ελκυστική και γαλήνια παραλία - Ιστορίες, Ρεπορτάζ, Σχολιασμός Κρήτης Blog | e-storieskritis.gr

Δευτέρα 18 Ιουνίου 2018

Θόλος: Το σπουδαίο λιμάνι της αρχαιότητας σήμερα μια ελκυστική και γαλήνια παραλία

   


Είναι μια παραλία όχι ιδιαίτερα προβεβλημένη στην περιοχή του Καβουσίου, παρότι πανέμορφη και πεντακάθαρη.

Η παραλία Θόλος βρίσκεται 26 χιλιόμετρα ανατολικά από τον Άγιο Νικόλαο, και πολύ κοντά στον οικισμό του Καβουσίου. Πρόκειται για ένα φυσικό κόλπο με χοντρό βότσαλο, άμμο και αλμυρίκια.

Στην απόληξη της υπάρχει μικρό λιμανάκι για ψαρόβαρκες αλλά και το σκάφος που μεταφέρει κόσμο στη νησίδα Ψείρα.

Η τουριστική ανάπτυξη του Θόλου είναι περιορισμένη κι αυτό έχει τα θετικά του καθώς όσοι αναζητούν μια ήσυχη παραλία να κάνουν το μπάνιο τους, χωρίς δυνατή μουσική, ομπρέλες και καθίσματα, εκεί θα βρουν τον παράδεισο τους.


Σε κοντινή απόσταση βέβαια υπάρχουν ταβέρνα-καφέ και ενοικιαζόμενα δωμάτια, όχι όμως σε σημείο που να κάνουν την περιοχή να ασφυκτιά αλλοιώνοντας τον χαρακτήρα της .  

Απέναντι από την παραλία του Θόλου δεσπόζει η επιβλητική "Αποθήκη". Πρόκειται για μια τεράστια κατασκευή 55,70Χ9,60 μέτρων, που εικάζεται πως λειτουργούσε ως σιταποθήκη, από την οποία η Ρώμη λάμβανε προμήθειες σε τρόφιμα. 

Το λιμάνι στο ίδιο σημείο παρουσίαζε έντονη ανθρώπινη δραστηριότητα τις εποχές που η ευρύτερη περιοχή  είχε επαφές με εξωτερικές αγορές, δηλαδή από τη Νεοανακτορική μέχρι και τη Ρωμαϊκή Περίοδο (1ος-6ος αιωνάς μ.Χ).

Ο Θόλος έπαιζε σημαντικό ρόλο στον ευρύτερο ενδομεσογειακό εμπόριο του 1ου και 2ου αιώνα μ. Χ. 

Η εν λόγω αποθήκη με το μεγάλο της μέγεθος και τη μεγαλοπρεπή κατασκευή της ήταν το σημείο όπου είχαμε τη συγκέντρωση σιτηρών, τα οποία στη συνέχεια παραλαμβάνονταν από πλοία και μεταφέρονταν σε Αλεξάνδρεια και Ρώμη.









Η Αποθήκη του Θόλου




Σελίδες