Στο Οροπέδιο του Μανικά στα Σφακιά. Ένας βοσκότοπος όπου δεσπόζει ο Άγιος Μανώλης - Ιστορίες, Ρεπορτάζ, Σχολιασμός Κρήτης Blog | e-storieskritis.gr

Τρίτη 8 Μαΐου 2018

Στο Οροπέδιο του Μανικά στα Σφακιά. Ένας βοσκότοπος όπου δεσπόζει ο Άγιος Μανώλης




Το οροπέδιο Μανικά βρίσκεται σε υψόμετρο 720 μέτρων, πάνω από το φαράγγι της Σκαλωτής, και δεσπόζει σ' αυτό ο πετρόκτιστος ναός του τοπικού αγίου των Σφακίων, του Αγίου Μανώλη.

Πρόκειται για ένα όμορφο οροπέδιο όπου γίνεται βόσκηση κοπαδιών ενώ εντυπωσιακή είναι η παρουσία ενός μικρού περιφραγμένου αμπελώνα στη νότια πλευρά του.

Πήρε το όνομα του από τον εγκαταλελειμμένο οικισμό Μανικά, τα λιγοστά σπίτια του οποίου πλέον έχουν μετατραπεί σε μιτάτα.







Ο Άγιος Μανώλης, χτισμένος με την τοπική πέτρα και περιτριγυρισμένος από δέντρα, κάθε χρόνο στις 21 Αυγούστου συγκεντρώνει δεκάδες Σφακιανούς  που τιμούν τον Άγιο τους στήνοντας πανηγύρι στους χώρους που περιβάλλουν την εκκλησία.

 Οι βοσκούς της περιοχής προσφέρουν ένα σωρό καλούδια, εκείνη τη μέρα, μια και νιώθουν πως είναι εκείνος που προστατεύει τους ίδιους και τα κοπάδια τους σ αυτό το δύσκολο και άγριο τόπο.



Το μικρό αυτό οροπέδιο, ανάμεσα στο βραχώδες τοπίο των Σφακίων, αποτελεί πραγματικά μια διαφορετική πινελιά με το πράσινο και τα λιγοστά δεντράκια του, όπου συνωστίζονται τα κοπάδια αναζητώντας λίγη σκιά. 


















Σελίδες