«Σεΐχηδες» θα γίνουμε στην Κρήτη με τόσα κοιτάσματα-Έρχονται και νέες έρευνες - Ιστορίες, Ρεπορτάζ, Σχολιασμός Κρήτης Blog | e-storieskritis.gr

Τρίτη 8 Μαΐου 2018

«Σεΐχηδες» θα γίνουμε στην Κρήτη με τόσα κοιτάσματα-Έρχονται και νέες έρευνες


 Το φυσικό αέριο στην Κρήτη υπολογίζεται μεταξύ 3 και 30 τρισεκατομμυρίων κυβικών ποδών ενώ σε ό,τι αφορά στο πετρέλαιο τα κοιτάσματα ανέρχονται στα τρία δισεκατομμύρια βαρέλια. 

Αυτό ανέφερε μιλώντας σε συνέδριο ο πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Διαχείρισης Υδρογονανθράκων, Γιάννης Μπασιάς. Ο ίδιος εξήγησε πως οι εκτιμήσεις για τα κοιτάσματα βασίζονται στις ομοιότητες που έχουν περιοχές νότια της Κρήτης με εκείνες των κοιτασμάτων Καλυψώ και Ονησίφορος στην Κύπρο. 

Τα στοιχεία αυτά παρουσιάστηκαν στο  συνέδριο Med Petroleum Summit που διοργανώνει η IN-VR Oil&Gas στην Αθήνα.

Ο κ Μπασιάς είπε σε ό,τι αφορά τους μεγάλους διαγωνισμούς για τις παραχωρήσεις «νοτιοδυτικά» και «δυτικά» της Κρήτης καθώς και του «Ιονίου», πως οι προσφορές των Total - ExxonMobil - ΕΛΠΕ και των Repsol - ΕΛΠΕ βρίσκονται υπό αξιολόγηση από την ΕΔΕΥ, ενώ οι διαπραγματεύσεις αναμένεται να ολοκληρωθούν έως το τέλος Μαΐου.

 Θα ακολουθήσει η τελική εισήγηση προς τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργο Σταθάκη και στη συνέχεια οι διαπραγματεύσεις για τα σχέδια συμβάσεων μίσθωσης με τους προτιμητέους επενδυτές. Στη συνέχεια θα γίνει ο έλεγχος από το Ελεγκτικό Συνέδριο και η κατάθεση των συμβάσεων στη Βουλή για κύρωση.Η όλη διαδικασία εκτιμάται ότι μπορεί να ολοκληρωθεί έως το τέλος του έτους.

Ο επικεφαλής της ΕΕΔΥ αναφέρθηκε ακόμη στις επόμενες κινήσεις που προετοιμάζει η εταιρεία διαχείρισης υδρογονανθράκων, που περιλαμβάνουν την προώθηση της θαλάσσιας περιοχής νότια της Κρήτης στην διεθνή πετρελαϊκή αγορά, με την διενέργεια νέων σεισμικών ερευνών που θα εμπλουτίσουν την πληροφορία για την περιοχή. 

Σε ορίζοντα τριετίας σχεδιάζεται η προκήρυξη νέου διεθνούς γύρου παραχωρήσεων που θα περιλαμβάνει τουλάχιστον το 25% των εκτάσεων που παραχωρούνται τώρα σε Total, ExxonMobil, Repsol και ΕΛΠΕ, το οποίο υποχρεωτικά από την σύμβαση επιστρέφεται στο κράτος. 

Σελίδες