Ο αρχαίος ποταμός Ιάρδανος που έγινε Καιρίτης και μετά αιματοβαμμένος Κερίτης-Το μνημείο γεφύρι του - Ιστορίες, Ρεπορτάζ, Σχολιασμός Κρήτης Blog | e-storieskritis.gr

Παρασκευή 25 Μαΐου 2018

Ο αρχαίος ποταμός Ιάρδανος που έγινε Καιρίτης και μετά αιματοβαμμένος Κερίτης-Το μνημείο γεφύρι του


 

Ένας ποταμός , με τρία ονόματα, που βάφτηκε με αίμα κι ένα γεφύρι που κατασκευάστηκε το 1908 για να μπορούν οι άνθρωποι και τα οχήματα να τον διασχίσουν. Αυτός είναι ο περίφημος Κερίτης ή Καιρίτης ή Ιάρδανος.

Με την ονομασία Ιάρδανο τον συναντάμε στον Όμηρο. Το όνομα Καιρίτης το πήρε επειδή όταν αγρίευε, κατά το παρελθόν, και τα νερά του φούσκωναν με τις κακοκαιρίες έπνιγε όλη τη γύρω περιοχή. 

Το Κερίτης όμως είναι το όνομα που πήρε στην συνέχεια και είναι γραμμένο με το αίμα δεκάδων ανθρώπων, τους οποίους οι Γερμανοί εκτέλεσαν στην κοίτη του. Όσοι σώθηκαν άναβαν κεριά στη μνήμη τους κι έτσι ο Καιρίτης έγινε και Κερίτης.



 Ο ποταμός Κερίτης πηγάζει από τα Μεσκλά και διασχίζει την γεμάτη πορτοκαλεώνες κοιλάδα του Αλικιανού εκβάλλοντας στον Πλατανιά, όπου μάλιστα το τελευταίο κομμάτι του λέγεται και Πλατανιάς, εξαιτίας των πολλών πλατάνων που τον περιβάλλουν.

Στη διαδρομή του ενώνεται και με άλλες πηγές και ρέματα, όταν βέβαια αυτά έχουν νερό.

Στη διάρκεια της Κατοχής και συγκεκριμένα την 1η Αυγούστου του 1941 εκτελέστηκαν εκεί 108 άνδρες από τα γύρω χωριά. 



Αργότερα ανεγέρθηκε, στη διασταύρωση του επαρχιακού δρόμου από Χανιά προς Αλικιανό, μνημείο για να τιμηθούν όλα αυτά τα αθώα θύματα της ναζιστικής θηριωδίας.

Τη γέφυρα του Κερίτη κατασκεύασε ο Ελευθέριος Βενιζέλος το 1908 και η αρχιτεκτονική της είναι εντυπωσιακή. Εμπνευστής του σχεδίου της ο αρχιτέκτονας Αναστάσιος Λογοθέτης, που είχε παντρευτεί από εκείνη την περιοχή. 

Η γέφυρα διαθέτει τρία μεγάλα τόξα φτιαγμένα από τεράστιες νταμαρόπετρες.



Η γέφυρα του Κερίτη έχει χαρακτηρισθεί νεώτερο διατηρητέο μνημείο ως εξαιρετικό δείγμα ειδικού τεχνικού έργου των αρχών του 20ου αιώνα. Δυστυχώς φέτος η κοίτη του ποταμού, όπως βλέπετε και στις φωτογραφίες, είναι σχεδόν στεγνή, θύμα της ανομβρίας.

Ελένη Βασιλάκη

(ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ αυστηρά η αναδημοσίευση, η αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική του περιεχομένου του παρόντος σε οποιοδήποτε site, χωρίς προηγούμενη άδεια της κατόχου του Ελένης Βασιλάκη, Νόμος 4481/2017 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα)






Σελίδες