Ο Άγιος Χριστόφορος της Κράνας και το θαύμα του που μας διηγήθηκε η ηλικιωμένη Μαρία Κόκκινου - Ιστορίες, Ρεπορτάζ, Σχολιασμός Κρήτης Blog | e-storieskritis.gr

Τετάρτη 9 Μαΐου 2018

Ο Άγιος Χριστόφορος της Κράνας και το θαύμα του που μας διηγήθηκε η ηλικιωμένη Μαρία Κόκκινου




 
Γιορτή του Αγίου Χριστοφόρου και η Κράνα Μυλοποτάμου γιορτάζει τον Άγιο στον οποίο είναι αφιερωμένος ο ναός του χωριού, όπου μεταγενέστερα μεταφέρθηκε το νεκροταφείο. 

Πρόκειται για ένα βυζαντινό ναό, που βρίσκεται λίγο έξω από την Κράνα κι έχει αναστηλωθεί  πλήρως καθώς η σημασία του για τον τόπο αυτόν είναι μεγάλη.


Όπως λένε οι ηλικιωμένοι κάτοικοι της Κράνας, παλιότερα όταν ο κόσμος πέθαινε από διάφορες ασθένειες ήταν ο Άγιο Χριστόφορος εκείνος που κατάφερε να σώσει το χωριό τους και γι αυτό τον τιμούν ιδιαίτερα.

Μάλιστα όπως μας διηγήθηκε η ηλικιωμένη Μαρία Κόκκινου η ίδια με τα μάτια της είδε το θαύμα που έκανε ο Άγιος Χριστόφορος σ ένα παιδάκι 5 ετών που δεν μπορούσε να περπατήσει.


Η ιστορία μας πάει πολλά χρόνια πίσω όταν στ' Ανώγεια η μάνα ενός 5χρονου αγοριού, που δεν είχε καταφέρει να περπατήσει, ονειρεύτηκε έναν άντρα που της είπε πως στην Κράνα έχει ένα «παλιόσπιτο», πάνω σ ένα λόφο, όπου μπορεί να φέρει το παιδί της.

Μέσω του αδελφού της μοναχής Χριστοφόρας, που ήταν ταχυδρόμος, έψαχναν να βρουν αυτό το «παλιόσπιτο» που τελικά αποδείχθηκε πως ήταν ο ναός του Αγίου Χριστοφόρου, ο οποίος τότε ήταν σε κακή κατάσταση και τα πελέκια από το κτίριο του κρέμονταν.

Με τα πόδια τότε κίνησαν από τα Ανώγεια και πήγαν το παιδί στην εκκλησία την ημέρα εορτασμού του Αγίου Χριστοφόρου , τυλιγμένο σ' ένα σεντόνι. 

Με το που μπήκαν μέσα και ενώ ήταν σε εξέλιξη η Θεία Λειτουργία έγινε το θαύμα και το αγοράκι άρχισε να στέκεται όρθιο, από εκεί που είχε περάσει τα πρώτα πέντε χρόνια της ζωής του ξαπλωμένο.


Για να ευχαριστήσει τον Άγιο η μοναχή έφτιαξε τότε το αναλόγιο, που μέχρι και σήμερα υπάρχει στο ναό ενώ το παιδάκι με τη μάνα του πήγαιναν κάθε χρόνο στη χάρη του και ευχαριστούσαν τον Άγιο Χριστόφορο της Κράνας.

Βέβαια να πούμε πως οι παλιές εικόνες του και τμήμα του τέμπλου του, για λόγους ασφαλείας έχουν μεταφερθεί στο εκκλησιαστικό και λαογραφικό μουσείο, που λειτουργεί από πέρυσι στην Κράνα.

Να σημειώσουμε πως κατά το παρελθόν γύρω απο το ναό του Αγίου Χριστοφόρου δεν υπήρχε νεκροταφείο γιατί τους νεκρούς τους έθαβαν στο προαύλιο του κεντρικού ναού της Κράνας, αυτόν της Παναγίας. Όμως επειδή εκεί γύρω υπήρχαν σπίτια θεωρήθηκε σκόπιμο να γίνει μετακίνηση του νεκροταφείου έξω από το χωριό, κι έτσι επελέγη ο χώρος στο λοφίσκο του Αγίου Χριστοφόρου με την πανοραμική θέα.

Ελένη Βασιλάκη




Σελίδες