Δωρεάν ξεναγήσεις στην περιοδική έκθεση με τις κλεμμένες, από τους Ναζί, αρχαιότητες στο Μουσείο Ηρακλείου - Ιστορίες, Ρεπορτάζ, Σχολιασμός Κρήτης Blog | e-storieskritis.gr

Σάββατο 31 Μαρτίου 2018

Δωρεάν ξεναγήσεις στην περιοδική έκθεση με τις κλεμμένες, από τους Ναζί, αρχαιότητες στο Μουσείο Ηρακλείου


  

Την ευκαιρία να θαυμάσουν από κοντά, μέσω δωρεάν ξεναγήσεων, τα εκθέματα που περιλαμβάνει η περιοδική έκθεση «Κρητικές αρχαιότητες στο δρόμο της επιστροφής» δίνει το Αρχαιολογικό Μουσείο του Ηρακλείου.

Η εν λόγω έκθεση εγκαινιάστηκε στις 26 Μαρτίου και περιλαμβάνει σειρά εκθεμάτων , 34 για την ακρίβεια, που εκλάπησαν από τους Γερμανούς την περίοδο της Κατοχής από την Κνωσό και την ευρύτερη περιοχή της.

Οι αρχαιότητες επαναπατρίστηκαν σε διαφορετικές χρονικές περιόδους, από το 1948 μέχρι πρόσφατα. Μάλιστα τα 26 από τα 34 αντικείμενα επέστρεψαν μόλις τον περασμένο Νοέμβριο, από το Αρχαιολογικό Ινστιτούτο του Γκρατς.

Πίσω από την κλοπή των αρχαίων αντικειμένων, που μπορούν να δουν από κοντά όσοι συμμετάσχουν στις ξεναγήσεις, βρισκόταν ο Αυστριακός στρατηγός, Julius Alfred Ringel, που καταπατώντας κάθε έννοια δικαίου αφαίρεσε πλήθος αντικειμένων από την Κνωσό έχοντας ως στόχο με αυτά να πλαισιώσει μια συλλογή αρχαιοτήτων στο Πανεπιστήμιο του Γκρατς στη χώρα του.

Όσα από αυτά βρέθηκαν, γιατί εκτιμάται πως αρκετά ακόμα χάθηκαν, κλάπηκαν ή καταστράφηκαν, επέστρεψαν στην Κρήτη.

Οι ξεναγήσεις που ξεκινά το Αρχαιολογικό Μουσείου στις 4 Απριλίου περιλαμβάνουν και τα αντικείμενα της περιοδικής έκθεσης αλλά και σειρά άλλων εκθεμάτων της μόνιμης συλλογής του, που αναδεικνύουν την ιδιαίτερη σημασία της προέλευσης και της αρχαιολογικής συνάφειας των αρχαίων έργων με τα συνευρήματα και γενικότερα το ανασκαφικό περιβάλλον τους. 

Στις ξεναγήσεις επίσης θα επιχειρηθεί να προβληθούν συγκεκριμένοι παράμετροι ως καθοριστικοί για την ξεχωριστή ταυτότητα ενός αρχαιολογικού ευρήματος, το οποίο μετασχηματίζεται από απλό έργο τέχνης σε φορέα ιστορικής πληροφορίες.

Το πρόγραμμα των δωρεάν ξεναγήσεων έχει ως εξής:

Μεγάλη Τετάρτη 4 Απριλίου
Τετάρτη 11 Απριλίου
Παρασκευή 20 Απριλίου
Παρασκευή 27 Απριλίου  

Σε όλες ώρα έναρξης ξενάφησης είναι 12.30 το μεσημέρι και σημείο συνάντησης το φουαγέ στην είσοδο του εκθεσιακού χώρου του Μουσείου   

Σελίδες