Καρανταλιώτικο φαράγγι: Εκεί όπου η βλάστηση οργιάζει και η ομορφιά περισσεύει - Ιστορίες, Ρεπορτάζ, Σχολιασμός Κρήτης Blog | e-storieskritis.gr

Δευτέρα 5 Μαρτίου 2018

Καρανταλιώτικο φαράγγι: Εκεί όπου η βλάστηση οργιάζει και η ομορφιά περισσεύει


   


 Δεν είναι ένα από τα πιο γνωστά περιπατητικά φαράγγια του τόπου μας, παρότι είναι ένα από τα ομορφότερα, και ο λόγος είναι η πυκνή βλάστηση που δυσκολεύει την πραγματοποίηση οργανωμένων πεζοπορικών εκδρομών.

Ο λόγος για το Καρανταλιώτικο Φαράγγι , που το βρίσκουμε περίπου στο μέσο του νομού Ρεθύμνου, κοντά στο χωριό Σαϊτούρες.



Πρόκειται για ένα μικρό επίγειο παράδεισο γεμάτο δέντρα, τρεχούμενο νερό, πλούσια πανίδα, σε μια περιοχή που αξίζει κανείς να επισκεφθεί για πολλούς λόγους (ιστορικούς, θρησκευτικούς κ.α)

Την αφετηρία του φαραγγιού τη βρίσκουμε κοντά στον οικισμό του Αγίου Ιωάννη, όπου υπάρχει και ένα αρκετά μεγάλο δάσος από κυπαρίσσια, ενώ η απόληξη του είναι λίγο πριν το τέλος του οικισμού Σαϊτούρες.



Το μήκος του δεν είναι μεγάλο όμως για να το περπατήσει κανείς χρειάζεται 3-4 ώρες καθώς πρέπει να εναλλάσσει το περπάτημα του μεταξύ της κοίτης του μικρού ρυακιού, που το διατρέχει, και στενών μονοπατιών στις όχθες του, που σε αρκετά σημεία έχουν κλείσει από κτηνοτρόφο με συρμάτινο πλέγμα για να μην ξεφεύγουν τα ζώα του.

Η βλάστηση του είναι τόσο πυκνή που ο τακτικός καθαρισμός για να μπορεί να είναι προσπελάσιμο είναι απαραίτητος.



Στο Καρανταλιώτικο φαράγγι μπορεί να συναντήσει κανείς κάθε είδους δέντρα και φυτά, θάμνους και λουλούδια. Ένα τεράστιο χαλί από λευκές μικρές μαργαριτούλες καλύπτει το τελευταίο κομμάτι της διαδρομής του, στη διάρκεια της άνοιξης.

Παράδεισος για τις άγριες ίριδες, τις μυρτιές, αλλά και βρώσιμα φυτά όπως οι αβρωνιές και σπαράγγια, (όταν είναι η εποχή τους) γεμάτο πουλιά που κελαηδούν ασταμάτητα προσφέρει την απόλυτη γαλήνη στους περιπατητές του.


Χαλί από λευκές μικρές μαργαρίτες


Οι ίριδες κάνουν πάρτυ σε αυτό το φαράγγι


Παντού αβρωνιές αλλά και σπαράγγια
Στη διαδρομή υπάρχουν ερειπωμένα, και κατειλημμένα πλέον από βάτα, και άλλους θάμνους ασβεστοκάμινα, ένας γκρεμισμένος νερόμυλος, ένα παλιό (φέρει ένδειξη κατασκευής 1955) πετρόκτιστο πλυσταριό για τις γυναίκες του χωριού και το δίκλιτο ξωκκλήσι των Αγίων Σαράντα και του Αγίου Πνεύματος.

Το καταπράσινο φαράγγι Κατανταλέ, προσφέρεται για εκδρομές, κάθε εποχή του χρόνου αφού έχει μια διαφορετική εικόνα να παρουσιάσει σε κάθε μια από αυτές. 

Το χειμώνα το ενδιαφέρον επικεντρώνεται στο ρυάκι που κυλά στη βάση του, τροφοδοτούμενο από το νερό κοντινής πηγής.

 Το καλοκαίρι έχει ξεχωριστό ενδιαφέρον το περπάτημα ανάμεσα στα πολλά δέντρα του, που δίνουν ανάσα δροσιάς.

Ο Ναός των Αγίων Σαράντα και Αγίου Πνεύματος
Ερείπια από παλιό νερόμυλο

Τμήμα του πλυσταριού, όπου έπλεναν οι γυναίκες τα ρούχα τους  







Ένα από τα δύο ασβεστοκάμινα που λειτουργούσαν παλιότερα στο φαράγγι





Σελίδες