Περισσότερες από 10 οι ημέρες του Μαρτίου που οι συγκεντρώσεις σκόνης στην Κρήτη ήταν μεγαλύτερες των ορίων - Ιστορίες, Ρεπορτάζ, Σχολιασμός Κρήτης Blog | e-storieskritis.gr

Τρίτη 27 Μαρτίου 2018

Περισσότερες από 10 οι ημέρες του Μαρτίου που οι συγκεντρώσεις σκόνης στην Κρήτη ήταν μεγαλύτερες των ορίων



Σε υψηλά επίπεδα κινείται και σήμερα η συγκέντρωση αφρικανικής σκόνης στην Κρήτη. Ο σταθμός μέτρησης, που διατηρεί το Εθνικό Αστεροσκοπείο στα Χανιά, έδειχνε στις 6.45 το πρωί 158 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο αέρα.

Χθες μετά το μεσημέρι η μέγιστη τιμή που καταγράφηκε στον ίδιο σταθμό ήταν 368,2 μικρογραμμάρια.

Είναι δε ενδεικτική της κατάστασης που έχει διαμορφωθεί στην Κρήτη με τη σκόνη η επισήμανση του Εθνικού Αστεροσκοπείου πως σύμφωνα με τις καταγραφές του σταθμού του στα Χανιά, η χθεσινή  ημέρα ήταν η 10η του φετινού Μαρτίου με τη μέση ημερήσια συγκέντρωση σκόνης να ξεπερνά τα 50 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο, που είναι το όριο πέρα από το οποίο πρέπει όλοι να προσέχουμε.

Σε δηλώσεις του στην Καθημερινή ο πρώην διευθυντής του Ινστιτούτου Περιβάλλοντος του Αστεροσκοπείου Αθηνών, περιβαλλοντολόγος, Μιχάλης Πετράκης, εξέφρασε την ανησυχία του για το φαινόμενο της μεταφοράς της σκόνης και τόνισε ότι θα είναι επαναλαμβανόμενο, με κάθε ευκαιρία.

Ο ίδιος εξήγησε πως ο λόγος που παρατηρείται τόσο συχνά η παρουσία αφρικανικής σκόνης είναι η ραγδαία ερημοποίηση σε πολλές περιοχές του πλανήτη. Τεράστιες εκτάσεις χάνουν τη βλάστησή τους με αποτέλεσμα το έδαφος να προσφέρεται για τη δημιουργία της σκόνης αλλά και τη μεταφορά της.

Ο πρώην διευθυντής του Ινστιτούτου Περιβάλλοντος του Αστεροσκοπείου Αθηνών, επέμεινε ότι «το μόνο που μπορεί να γίνει, είναι να σταματήσει η ερημοποίηση στην περιοχή όπου εξάγεται η σκόνη», συγκεκριμένα, η περιοχή που επηρεάζει τη χώρα μας, η έρημος Σαχάρα, μεγαλώνει κατά 50 χιλιόμετρα το χρόνο. Έτσι ως μόνη λύση βλέπει τη δημιουργία βλάστησης και καλλιεργειών.

«Το μόνο σίγουρο είναι ότι το φαινόμενο θα μας επισκεφθεί ξανά και θα επαναλαμβάνεται», υποστήριξε ο κ Πετράκης ενώ υπογράμμισε ότι για να αποσυμφορηθεί η ατμόσφαιρα χρειάζονται βροχές ή βοριάδες.

(Με πληροφορίες από την Καθημερινή)

Σελίδες