Αποκριγιώματα στη Γέργερη με διονυσιακά δρώμενα του κύκλου της ζωής - Ιστορίες, Ρεπορτάζ, Σχολιασμός Κρήτης Blog | e-storieskritis.gr

Δευτέρα 19 Φεβρουαρίου 2018

Αποκριγιώματα στη Γέργερη με διονυσιακά δρώμενα του κύκλου της ζωής



 Αν δεν το ζήσεις από κοντά δεν μπορείς να καταλάβεις πως γίνεται μια προβιά προβάτου και μερικά κουδούνια να βγάζουν από μέσα σου έναν άλλο εαυτό, εμφυσώντας σου κάτι από τη διονυσιακή έκσταση της αρχαιότητας και από το κέφι της σύγχρονης αποκριάς.


Κι όμως κάπως έτσι αισθάνονται όσοι συμμετέχουν στις εκδηλώσεις στη Γέργερη, που φέρουν τον τίτλο Αποκριγιώματα στο Ρούβα, αναβιώνοντας λαϊκές τελετουργίες αιώνων, ξυπνώντας με τη ζωντάνια τους τη φύση και διατηρώντας παράλληλα παραδόσεις που δεν πρέπει να χαθούν.

Οι Αρχαίοι Έλληνες λάτρευαν το Διόνυσο ντυμένοι με τραγόμορφες μεταμφιέσεις και κουδούνια συμμετέχοντας σε έναν άναρχο χορό με κρασί πράγματα που σταδιακά τους οδηγούσαν σε μιας μορφής έκσταση.

Η λαϊκή αυτή λατρεία, όπως περιγράφουν οι οργανωτές των δρώμενων στη Γέργερη, κυριάρχησε σε όλο τον ελλαδικό χώρο φθάνοντας ως τις παραδουνάβιες περιοχές και, κατά τους ρωμαϊκούς χρόνους, μέχρι την Ιταλία. 

Βέβαια με το πέρασμα των αιώνων δέχτηκε εμβόλιμα στοιχεία από το χριστιανισμό αλλά και από τους κατακτητές. Ωστόσο δεν καταργήθηκε αλλά ενσωματώθηκε στην ορθόδοξη παράδοση και διατηρήθηκε. Δεν αποτελεί πια λατρεία του Διονύσου όμως κρατά ζωντανά κάποια από τα βασικά χαρακτηριστικά της, όπως την επιθυμία για καλοχρονιά και καλοσοδειά, την αποπομπή του κακού και την αναγέννηση  

Στον ορεινό Ρούβα, στους πρόποδες του Ψηλορείτη, αυτές οι λαικές τελετουργίες, που σηματοδοτούν τους κύκλους της ζωής, βρίσκουν γόνιμο έδαφος για να αναπτυχθούν.

Η καμήλα, ο γάμος, η κηδεία, η σπορά, το όργωμα ξαναζωντανεύουν ως δρώμενα ,την ώρα που τραγόμορφοι κωδονοφόροι αρκουδιάρηδες, κάθε ηλικίας, επιδίδονται σε ένα άναρχο και θορυβώδη χορό που στόχο έχει να ξορκίσει το κακό, να ξυπνήσει τη φύση και να τη θέσει σε διαδικασία αναγέννησης.

Έτσι και χθες, στη γεμάτη από κόσμο Γέργερη, τα παραδοσιακά αποκριγιώματα με όλα αυτά τα, διονυσιακής προέλευσης, δρώμενα ξαναζωντάνεψαν σκορπώντας χαρά σε όλους τους συμμετέχοντες. Εκτιμάται πως πάνω από 200 άτομα ντύθηκαν με προβιές και φόρεσαν κουδούνια ζώντας στο έπακρο αυτή τη γιορτή της ίδιας της ζωής.

Και φέτος ομάδα Αράπηδων από το Βόλακα της Δράμας έδωσε βροντερό παρόν στις εκδηλώσεις, τις οποίες παρακολούθησαν και πολλοί τουρίστες που φάνηκε να το διασκεδάζουν με την ψυχή τους.

Τη διοργάνωση είχε ο Σύλλογος Βαρελοφρόνων Πολιτισμού και Ανάπτυξης Γέργερης, στον οποίο αξίζουν πολλά συγχαρητήρια καταρχήν γιατί αντιστάθηκε στα ξενόφερτα καρναβάλια και κατά δεύτερον γιατί κατάφερε να δώσει ζωή σε παραδόσεις που πρέπει να γνωρίσουν οι σημερινές γενιές.

Η ομάδα Φασκομηλάδες της Νιβρύτου έφερε στη Γέργερη το δρώμενο της Καμήλας σκορπώντας άρωμα φασκόμηλου και πολύ κέφι 

Αράπης από τη Δράμα

Η νύφη και ο γαμπρός 


Το δρώμενο του γάμου

Το δρώμενο της Καμήλας, από την ομάδα Φασκομηλάδες του Πολιτιστικού Συλλόγου Νιβρύτου 






Οι προβιές περιμένουν να φορεθούν από τους αρκουδιάρηδες 

Τα κουδούνια έτοιμα προς χρήσην 


Δρώμενο με θέμα το όργωμα







Παιδιά κάθε ηλικίας συμμετείχαν στα δρώμενα 

Οι Αράπηδες του Βόλακα ετοιμάζονται για την εκδήλωση


Κέρασμα τσικουδιάς από αυτοσχέδιο ξύλινο δοχείο με ...πονηρό υπονοούμενο
 



Κέρασμα τσικουδιάς από τσούκο, σε ποτήρια φτιαγμένα από κέρατα

Το νεκρικό κρεβάτι για το δρώμενο της κηδείας

Σελίδες