Η έκθεση σε προϊόντα καθαρισμού επηρεάζει τη λειτουργία των πνευμόνων, ειδικά στις γυναίκες - Ιστορίες, Ρεπορτάζ, Σχολιασμός Κρήτης Blog | e-storieskritis.gr

Τρίτη 20 Φεβρουαρίου 2018

Η έκθεση σε προϊόντα καθαρισμού επηρεάζει τη λειτουργία των πνευμόνων, ειδικά στις γυναίκες Η τακτική έκθεση σε προϊόντα καθαρισμού επηρεάζει σημαντικά τη λειτουργία των πνευμόνων, σύμφωνα με τα αποτελέσματα επιστημονικής έρευνας.

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε σε 6.000 ανθρώπους, από ερευνητές του  University of Bergen και ανακάλυψε ότι οι γυναίκες επηρεάζονται πολύ πιο έντονα σε σχέση με τους άντρες.

Η καθηγήτρια Cecile Svanes, δήλωσε ότι φοβάται πως τέτοιες χημικές ουσίες, προκαλώντας σταδιακά, μικρή βλάβη στους αεραγωγούς, μέρα με την ημέρα, χρόνο με το χρόνο, θα μπορούσαν να επιταχύνουν το ρυθμό έκπτωσης της πνευμονικής λειτουργίας που συμβαίνει με την ηλικία.

Οι ενήλικες στην έρευνα, που δημοσιεύτηκε στο American Journal of Respiratory and Critical Care Medicine, παρακολουθήθηκαν για περισσότερα από 20 χρόνια.

Μετρήθηκε η πνευμονική τους λειτουργία, εξετάζοντας πόσο αέρα μπορούσαν να εκπνεύσουν βίαια- και η ποσότητα μειωνόταν με το πέρασμα του χρόνου περισσότερο σε γυναίκες που καθάριζαν.

Οι ερευνητές υποδεικνύουν ότι οι χημικές ουσίες σε προϊόντα καθαρισμού ερεθίζουν τις βλεννογόνους μεμβράνες των αεραγωγών, προκαλώντας μακροπρόθεσμα, βλάβη.

Στους άντρες δεν φάνηκε διαφορά μεταξύ αυτών που καθάριζαν και όσων δεν καθάριζαν.

Οι ερευνητές δήλωσαν ότι αυτό θα μπορούσε να εξηγηθεί μερικώς από το ότι υπήρχαν πολύ λιγότεροι άντρες που καθάριζαν, αλλά επίσης υπέδειξαν ότι οι γυναίκες ενδεχομένως είναι πιο ευάλωτες στην επίδραση των χημικών ουσιών.

Πηγή:iatronet

Σελίδες