"Εσύ πάψε θα σου ρίξω φλιτ" .Το εντομοκτόνο που έγινε μέχρι κινηματογραφική ατάκα - Ιστορίες, Ρεπορτάζ, Σχολιασμός Κρήτης Blog | e-storieskritis.gr

Τρίτη 30 Ιανουαρίου 2018

"Εσύ πάψε θα σου ρίξω φλιτ" .Το εντομοκτόνο που έγινε μέχρι κινηματογραφική ατάκα



Θυμάστε το φλιτ; Σίγουρα οι γενιές από το 1940 μέχρι και τη δεκαετία του 1970 έχουν μνήμες κι έχουν ψεκάσει με αυτό.

Παρότι έτσι ονομάζονταν το υγρό, με το οποίο γινόταν ο ψεκασμός των εντόμων, όλοι αποκαλούσαν ως φλιτ την τρόμπα ψεκασμού.

Δημοφιλές μέσο για την εξολόθρευση μύγας και κουνουπιών τις δεκαετίες του 40 και 50, οπότε εμφανίστηκε, παρέμεινε απαραίτητο για τα νοικοκυριά για πολλά χρόνια αργότερα, ακόμα κι όταν έκαναν την εμφάνιση τους τα αεροζόλ.



Με χαρακτηριστική έντονη μυρωδιά, που σκορπούσε στο χώρο, επέβαλε- μετά τον ψεκασμό- κλείσιμο του δωματίου για λίγα λεπτά προκειμένου να δράσει και στη συνέχεια αερισμό του. Εννοείται πως όσοι ήταν μέσα στο δωμάτιο έπρεπε να βγούν έξω μια και το φλίτ σκορπούσε σταγονίδια που δεν έπρεπε ούτε να τα εισπνεύσουν, ούτε να έλθουν σε επαφή με το δέρμα τους.

Οι τρόμπες του, έβγαιναν σε διάφορα χρώματα και από διάφορες μάρκες ενώ ακόμα και σήμερα αν ψάξει κανείς στο διαδίκτυο θα βρει να πωλούνται ως συλλεκτικά αντικείμενα.


Το φλίτ εφευρέθηκε από τον χημικό Dr. Franklin C. Nelson, το 1923, με σκοπό την εξολόθρευση μύγας και κουνουπιού. Βάση του ήταν το ορυκτέλαιο και κατασκευαστής του η Standard Oil Company. Μάλιστα η  φόρμουλαν του, Esso, περιείχε 5% DDT το οποίο στην πορεία έγινε γνωστό οτι προκαλεί αρνητικές περιβαλλοντικές επιπτώσεις.


Ήταν δε τόσο διαδεδομένη η χρήση του που έφτασε να γίνει μέχρι κινηματογραφική ατάκα ενώ συχνά όταν κάποιος ήθελε να "απειλήσει" κάποιον μικροκαμωμένο ή λιγότερο δυνατό από εκείνον του έλεγε πως θα τον ψεκάσει με φλίτ.


Σελίδες