Το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας εγκανιάζει πρώτο στο νησί τη μουσειακή πρακτική διανυκτέρευσης στους χώρους του - Ιστορίες, Ρεπορτάζ, Σχολιασμός Κρήτης Blog | e-storieskritis.gr

Δευτέρα 18 Δεκεμβρίου 2017

Το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας εγκανιάζει πρώτο στο νησί τη μουσειακή πρακτική διανυκτέρευσης στους χώρους του
Με μια εκδήλωση, που όμοια της δεν έχει πραγματοποιήσει ως τώρα, το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας του Πανεπιστημίου Κρήτης κλείνει το Σάββατο 23 Δεκεμβρίου τις επετειακές του εκδηλώσεις για τα 10 χρόνια λειτουργίας της έκθεσης του.

Εκείνη την ημέρα οι προγραμματισμένες δράσεις του ξεκινάνε από τις 5 το απόγευμα και ολοκληρώνονται… το επόμενο πρωί.

Ειδικότερα στις 5 το απόγευμα θα πραγματοποιηθεί ένα χριστουγεννιάτικο Κυνήγι Θησαυρού μέσα στο Μουσείο, με πολλούς γρίφους, αγωνία και ανακαλύψεις για όλη την οικογένεια Στη συνέχεια, από τις 20:00 ως τις 23:00 οργανώνεται η «Νύχτα στο Μουσείο», με πολλές εκπλήξεις για μικρούς και μεγάλους.

Τέλος, για λίγους και τολμηρούς, το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας είναι το πρώτο στην Κρήτη που θα εγκαινιάσει  μία από τις πλέον σύγχρονες διεθνείς μουσειολογικές πρακτικές, τη Διανυκτέρευση στο Μουσείο (sleepover).

Πιο αναλυτικά το πρόγραμμα που ανακοίνωσε το Μουσείο περιλαμβάνει:

Χριστουγεννιάτικο Κυνήγι Θησαυρού


Ώρα:  17:00-19:00

Ο Άη Βασίλης ξεκίνησε για το μεγάλο ετήσιο ταξίδι του. Φόρτωσε το έλκηθρο, έζεψε τους ταράνδους και βγήκε στην ουράνια διαδρομή του. Περνώντας πάνω από τη Μεσόγειο, μαγεύτηκε από την ομορφιά της: θάλασσα, θαμνότοποι, βουνά, δάση, σπάνια ζώα και φυτά. Θέλοντας να μάθει περισσότερα για τη βιοποικιλότητα της Μεσογείου και της Κρήτης έκανε μια στάση στο ΜΦΙΚ και εντυπωσιάστηκε. Όμως κάπου στη διαδρομή έχασε τις σημειώσεις του αλλά και τη λίστα με τα δώρα που πρέπει να μοιράσει.

Ο Άη Βασίλης χρειάζεται βοήθειά...Το χριστουγεννιάτικο Κυνήγι Θησαυρού του ΜΦΙΚ φέτος είναι μια οικογενειακή υπόθεση. Οι γονείς βοηθούν τα παιδιά τους να λύσουν τους γρίφους και μοιράζονται τις γνώσεις και την εμπειρία. Το Κυνήγι ολοκληρώνεται με την αφήγηση του βραβευμένου παραμυθιού «Ένα δέντρο διαφορετικό από όλα τα άλλα», που συνοδεύεται από εικαστική δράση, από την Θεοδοσία Αργυράκη Ασαργιωτάκη, συγγραφέα – εικαστικό.
Δηλώσεις συμμετοχής στο Κυνήγι: στον χώρο της Υποδοχής του ΜΦΙΚ μισή ώρα πριν την έναρξη (16:30)


Νύχτα στο Μουσείο

Ώρα: 20:00-23:00

Το ΜΦΙΚ βάζει τα γιορτινά του και γεμίζει όλους τους χώρους του με δραστηριότητες και εκπλήξεις. Πιο συγκεκριμένα το πρόγραμμα του συμπεριλαμβάνει:

Παιχνίδι απόδρασης με το Escape House


Το Escape House ετοίμασε ειδικά για το ΜΦΙΚ ένα μοναδικό παιχνίδι μυστηρίου για ενήλικες με πολλή αγωνία και δράση που θα συναρπάσει. Ποιός θα καταφέρει να λύσει το μυστήριο; Δηλώσεις συμμετοχής στο παιχνίδι: στον χώρο της Υποδοχής του ΜΦΙΚ μισή ώρα πριν την έναρξη (19:30)

Milonga με την ομάδα Αργεντίνικου Tangο της ΧΟΠΚ

Το τμήμα Αργεντίνικου Tango της Χορευτικής Ομάδας Πανεπιστημίου Κρήτης (ΧΟΠΚ tango) μεταφέρει τη χριστουγεννιάτικη milonga του στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας. 


«Σπήλαια και Σπηλαιολογία στην Κρήτη» & αναρρίχηση με σκοινιά


Ο Καλούστ Παραγκαμιάν, Βιολόγος, Διευθυντής του Ινστιτούτου Σπηλαιολογικών Ερευνών Ελλάδας θα μιλήσει για τα σπήλαια και τη σπηλαιολογία στην Κρήτη. 

Στη συνέχεια το Τμήμα Κρήτης Ελληνικής Σπηλαιολογικής Εταιρείας σε συνεργασία με την 3η ΕΜΑΚ Κρήτης θα κάνουν μια εντυπωσιακή επίδειξη σπηλαιολογικού εξοπλισμού και τεχνικών κατάβασης - ανάβασης βαράθρων. 

Επίσης οι μικροί φίλοι του Μουσείου θα δοκιμάσουν την εμπειρία αναρρίχησης-καταρρίχησης με σχοινιά  μέσα στο χώρο του ΜΦΙΚ. Στον χώρο θα παρευρίσκονται μέλη του Σώματος Εθελοντών Σαμαρειτών, Διασωστών και Ναυαγοσωστών Ηρακλείου του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού.


Αστροπαρατήρηση με την Αστρονομική Ομάδα του Παν/μίου Κρήτης

Η Αστρονομική Ομάδα φοιτητών του Πανεπιστημίου Κρήτης έρχεται στο ΜΦΙΚ για μια βραδιά αστροπαρατήρησης. Οι επισκέπτες του θα δούν εντυπωσιακές φωτογραφίες ουρανίων αντικειμένων, ενώ από τα τηλεσκόπια της ομάδας που θα έχουν στηθεί στην ταράτσα του Μουσείου, θα παρατηρήσουν άστρα, νεφελώματα και σμήνη.


«Σεισμοί εκτός Ορίων»

Δοκιμάζονται τα όρια της σεισμικής τράπεζας ή μήπως οι αντοχές των επισκεπτών με Σεισμούς εκτός Ορίων; Για όσους είναι έτοιμοι να ταρακουνηθούν για τα καλά.

«Ήχοι κι απόηχοι της φύσης»

Μικρές ηχητικές ιστορίες και ρυθμικά μοτίβα με κρουστά και ιδιόφωνα όργανα. Από τον Γιάννη και τον Δημήτρη Χαρκούτση.


Αφήγηση παραμυθιού: «Ο Τρακατρούκας ο Καλικάντζαρος!»

Η νηπιαγωγός - συγγραφέας Ελένη Μπετεινάκη έρχεται στην παρέα με τον Τρακατρούκα, τον Κατράμη, τον Σταχτή, και άλλους καλικάντζαρους που ανέβηκαν στη γη για να μπερδέψουν τους ανθρώπους με τα καμώματα και τις ζαβολιές τους. Ξεδιπλώνεται η μαγεία των παραμυθιών με μια ζωντανή αφήγηση, με όμορφο σκηνικό και κούκλες.

Τρομάχτες & Παραμυθάδες

Οι άνθρωποι του Μουσείου αναλαμβάνουν δράση. Είναι εδώ για να σας αιφνιδιάσουν, να σας τρομάξουν, να σας εκπλήξουν 

Προβολές ταινιών

Για όσους θέλουν ένα διάλειμμα από τις δράσεις Στην αίθουσα πολυμέσων του ΜΦΙΚ «κάτι παίζει».


Διανυκτέρευση στο Μουσείο (sleepover)


Θα ήθελες να κατασκηνώσεις δίπλα στην καφέ αρκούδα ή στη φώκια Monachus monachus και ανοίγοντας τα μάτια σου το πρωί να τους πεις «Καλημέρα»;

Το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης φέρνει για πρώτη φορά στην Κρήτη την εμπειρία της Διανυκτέρευσης στο Μουσείο, μια από τις πλέον σύγχρονες διεθνείς μουσειολογικές πρακτικές.

Μόλις κλείσουν οι πόρτες του Μουσείου για τις παραπάνω δράσεις, όσοι παραμείνουν θα απολαύσουν ένα νόστιμο δείπνο από τη Siganos Executive Food Events σερβιρισμένο από τους σπουδαστές του Taste Academy. 

Έπειτα θα κατασκηνώσουν δίπλα στα εκθέματα, με παραμύθια και τρομακτικές ιστορίες, με κρασί και ζεστή σοκολάτα, με επιτραπέζια παιχνίδια από τον «Λαβύρινθο» και μουσική. Ύστερα, θα αποκοιμηθούν σε sleeping bag .

 Το επόμενο πρωί τους περιμένει ένα χορταστικό πρωινό από τη Siganos Executive Food Events και χριστουγεννιάτικα τραγούδια από την ορχήστρα και τη χορωδία του 1ου Γυμνασίου Ηρακλείου, σε μουσική επιμέλεια - διεύθυνση της κ. Μαρίας Πιταροκοίλη.

Η Διανυκτέρευση απευθύνεται σε ενήλικες και παιδιά άνω των 7 ετών (τα οποία θα συνοδεύονται υποχρεωτικά από κάποιον ενήλικα). Στον χώρο του Μουσείου θα υπάρχουν μουσειοπαιδαγωγοί καθ’όλη τη διάρκεια της νύχτας για να σας προστατεύουν από άγρια θηρία, καλικάντζαρους και μοχθηρούς δεινόσαυρους.

Η τιμή συμμετοχής στη Διανυκτέρευση στο Μουσείο (sleepover) είναι  €15 για τους ενήλικες και €10 για τα παιδιά (στην τιμή συμπεριλαμβάνεται το δείπνο, το πρωινό και η συμμετοχή στη Νύχτα στο Μουσείο). 

Ο αριθμός θέσεων είναι περιορισμένος και θα τηρηθεί λίστα συμμετοχής ενώ η εξόφληση θα πρέπει να γίνει μέχρι την Πέμπτη 21 Δεκεμβρίου στις 13:00.      
 

Για περισσότερες πληροφορίες καλέστε στο: 2810 393630

Σελίδες