Στο βυζαντινό ναό των Αγίων Αποστόλων στους Θόλους - Ιστορίες, Ρεπορτάζ, Σχολιασμός Κρήτης Blog | e-storieskritis.gr

Πέμπτη 7 Δεκεμβρίου 2017

Στο βυζαντινό ναό των Αγίων Αποστόλων στους Θόλους


 


 Κτισμένος κάπου μεταξύ του 15-16ου αιώνα, ο δίκλιτος ναός των Αγίων Αποστόλων, κάτω από το κάστρο των Θόλων, ανάμεσα στα χωριά Αλάγνι-Μελέσες-Στείρωνας, δοκιμάζεται σήμερα από την εγκατάλειψη και τις φθορές του χρόνου.


Ως ιδιοκτησία της Μονής Σινά, έχει αφεθεί στην τύχη του, απεριποίητος, άδειος, μέσα στην υγρασία και τη μοναξιά, βλέπετε οι καταπατητές της γης που τον περιβάλει, αγρότες και κτηνοτρόφοι,  ενδιαφέρονται μόνο για τα έσοδα που τους αποφέρει η καταπάτηση κι όχι για τον ίδιο το ναό.


Στο εσωτερικό του ναού, ανάμεσα στα δύο κλίτη, δεσπόζει το οικήσιμο της βενετσιάνικης οικογένειας των Κορνάρων μαρτυρώντας πως κάποτε αυτός ο χώρος έζησε στιγμές μεγαλοπρέπειας. 


Δύο εντυπωσιακά αρκοσόλια, ένα μέσα στους Αγίους Αποστόλους κι ένα έξω από το ναό, δίπλα στην είσοδο του, το οποίο μάλιστα φέρει την ημερομηνία 1614, τραβούν το βλέμμα.



Ένα φτωχό τέμπλο, με τρείς μεγάλες εικόνες, δύο ακόμα εικόνες μικρότερες σχεδόν σάπιες και αφημένες στην άκρη, ένα φθαρμένο τραπέζι και μια καρέκλα είναι τα μοναδικά αντικείμενα μέσα στο ναό, του οποίου το ένα κλίτος είναι εντελώς γυμνό χωρίς καν αγία τράπεζα.


Μια φορά μόνο το χρόνο, όταν πανηγυρίζουν οι Αγιοι Απόστολοι, ο ναός στους Θόλους γεμίζει ζωή για να βυθιστεί και πάλι, στη συνέχεια, στην εγκατάλειψη και στη σιωπή ,που σπάει μόνο από τα κουδούνια των κοπαδιών που σταλίζουν σε χώρο διαμορφωμένο από βοσκό απέναντι ακριβώς από την εκκλησία. 

Ελένη Βασιλάκη


Λεπτομέρεια από το αρκοσόλιο μέσα στο ναό





Σελίδες