Το Μέγαρο του Σκλαβοκάμπου στις Γωνιές Μαλεβιζίου - Ιστορίες, Ρεπορτάζ, Σχολιασμός Κρήτης Blog | e-storieskritis.gr

Παρασκευή 15 Δεκεμβρίου 2017

Το Μέγαρο του Σκλαβοκάμπου στις Γωνιές Μαλεβιζίου


    

Ήταν 1930, κατά την εκτέλεση των εργασιών διάνοιξης του δρόμου Τυλίσος-Ανώγεια, όταν λίγο πριν τις Γωνιές ήλθαν στο φως τα ερείπια ενός αρχαίου κτίσματος. 

Ο Σπύρος Μαρινάτος προχώρησε τότε σε ανασκαφή και έτσι μάθαμε για την ύπαρξη του μινωικού μεγάρου του Σκλαβοκάμπου, το οποίο χρονολογείται γύρω στο 1500 π.Χ.



Πηγαίνοντας προς Ανώγεια, μετά τη διακλάδωση για Αστυράκι, τα ερείπια του μεγάρου δεσπόζουν αριστερά του δρόμου ,σε υψόμετρο 600 μέτρων.

Στη διάρκεια των ανασκαφικών εργασιών στο σημείο βρέθηκαν 39 πήλινα σφραγίσματα, τα οποία χρησιμοποιούνταν για να σφραγίζουν επιστολές και δέματα, με διαφορετικές παραστάσεις επάνω τους, μαζεμένα όλα σε σωρό, τα οποία και επιβεβαιώνουν πως εκεί διεξάγονταν εμπόριο. 

Οι αρχαιολόγοι αναφέρουν πως επρόκειτο για ένα πολυώροφο κτίσμα με μια κεντρική αίθουσα και τουλάχιστον 17 δωμάτια. Μάλιστα στη μεγάλη αίθουσα του εντοπίστηκε ένα πήλινο κεφάλι βοδιού ενώ στο μέγαρο βρέθηκαν ακόμα ένα βάζο, ένα πέτρινο σφυρί και άλλα αντικείμενα.

Εικάζεται, λόγω και του σημείου όπου είχε χτιστεί το μέγαρο, δηλαδή σε ένα από τους σημαντικούς δρόμους που ένωναν τη δυτική με την κεντρική Κρήτη, πως εκεί ζούσε κάποιος αξιωματούχος που ασχολούνταν με τον έλεγχο διακίνησης εμπορευμάτων (μαλλί προβάτων, ξύλο κτλ).


Το μέγαρο του Σκλαβοκάμπου δεν είχε τοιχογραφίες ή άλλα διακοσμητικά στοιχεία, χαρακτηριστικά των μινωικών μεγάρων, ωστόσο μοιάζει πολύ με άλλα τρία μέγαρα που η αρχαιολογική σκαπάνη έφερε στο φώς στην περιοχή της Τυλίσου.

 Εκτιμάται πως ο χώρος καταστράφηκε και σταμάτησε να χρησιμοποιείται εξαιτίας φωτιάς που προκλήθηκε μετά από το σεισμό, πιθανόν και λόγω της έκρηξης του ηφαιστείου της Θήρας το 1450.   


Αξίζει ν αναφέρουμε πως όταν το 1930 ανακαλύφθηκε το μέγαρο Σκλαβοκάμπου οι τοίχοι του και γενικότερα η κατάσταση του ήταν πολύ καλύτερη από αυτή που βλέπουμε σήμερα. Δυστυχώς στη διάρκεια του Β Παγκοσμίου Πολέμου υπέστη πολύ σοβαρές καταστροφές.

Υστερομιωνικά κτίρια αποκαλύφθηκαν στη συνέχεια γύρω από το μέγαρο κάτι που ενισχύει τις πιθανότητες να υπήρχε εκεί ένας ολόκληρος οικισμός κι όχι απλά ένα μέγαρο. 

Τέλος να πούμε πως το μέγαρο αυτό βρίσκεται στην κοιλάδα του Σκλαβοκάμπου, από την οποία και πήρε το όνομα του κι αυτή με τη σειρά της ονομάστηκε έτσι γιατί η παράδοση θέλει κατά τις κρητικές επαναστάσεις να έχουν σκλαβωθεί εκεί επτά Τούρκοι πασάδες. 








Σελίδες