Γνωρίστε το μυωξό ή ποντικοσκίουρο της Κρήτης - Ιστορίες, Ρεπορτάζ, Σχολιασμός Κρήτης Blog | e-storieskritis.gr

Παρασκευή 24 Νοεμβρίου 2017

Γνωρίστε το μυωξό ή ποντικοσκίουρο της Κρήτης




Δεν είναι ποντικός ούτε και σκίουρος ωστόσο είναι τρωκτικό και υπάρχει σε ικανοποιητικούς πληθυσμούς σε περιοχές με δέντρα, όπως πουρνάρια, δρύες και αζίλακες, στην Κρήτη, στην ηπειρωτική Ελλάδα και σε νησιά καθώς και στην υπόλοιπη Ευρώπη πλήν των βόρειων κρατών της.
  


Το όνομα του είναι μυωξός και ανήκει στην οικογένεια των μυωξιδών (myoxidae). Το κοινό όνομά του, μυωξός,  προέρχεται από τις λέξεις μυς και οξιά, καθώς καταγράφηκε από νυχτερινούς παρατηρητές  που το είδαν πρώτη φορά και το περιέγραψαν ως ένα «ποντικό» που προτιμά τα δάση οξιάς. 

To συνθετικό του επιστημονικού ονόματος του μυωξού (glis glis) προέρχεται ωστόσο από τη σανσκριτική λέξη girika που σημαίνει ποντικός, λέξη που έγινε glis στα λατινικά.



Παρότι δεν πρόκειται για είδος που κινδυνεύει με εξαφάνιση ελάχιστοι είναι εκείνοι που το έχουν δει από κοντά και γνωρίζουν την ύπαρξη του στην Κρήτη.

Αυτό συμβαίνει, όπως μας είπε ο ερευνητής του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας του Πανεπιστημίου Κρήτης Πέτρος Λυμπεράκης, επειδή ο μυωξός ζει μακριά από τους ανθρώπους και γενικότερα αποφεύγει την επαφή μαζί τους.


Παρολαυτά υπάρχουν χωριά στο νησί μας, όπως το Ασφένδου και ο Καλλικράτης Σφακίων,χωριά στο Οροπέδιο του Καθαρού αλλά και το Κουστογέρακο όπου οι ντόπιοι γνωρίζουν τους μυωξούς και μάλιστα στο Κουστογέρακο του έχουν δώσει και το όνομα «δεντρογάλι».

Και μπορεί οι Κρητικοί να μην είμαστε τόσο εξοικειωμένοι με αυτό το είδος όμως οι Ρωμαίοι, κατά το παρελθόν, όχι μόνο το θεωρούσαν πρώτης τάξεως μεζέ αλλά έκαναν και εκτροφή του σε γκλιράρια, ειδικά κλουβιά που πήραν το όνομα τους από το είδος στο οποίο ανήκει, «glis glis».

Οι ερευνητές δε γνωρίζουν πάντως πως οι μυωξοί, ή ποντικοσκίουροι όπως τους λέει ο λαός, λόγω της εμφάνισης τους, βρέθηκαν στην Κρήτη, υπήρχαν από παλιά ή τους έφεραν οι Ρωμαίοι; Αυτό είναι ένα ερώτημα, που σύμφωνα με τον κ Λυμπεράκη ελπίζουν να είναι σε θέση να απαντήσουν στο μέλλον.



Κατά τα λοιπά αξίζει να επισημάνουμε πως οι μυωξοί είναι νυκτόβια όντα  διαδεδομένα στην Ευρώπη, στην Αφρική και στην Ασία. Τα περισσότερα είδη αυτής της οικογένειας έχουν μεγάλα στρογγυλά αφτιά, συμπαγές σώμα, το οποίο καλύπτεται από πυκνό και μαλακό τρίχωμα, κοντά πόδια και μακριά, συνήθως φουντωτή ουρά.


Το  Myoxus ή Glis glis που έχουμε και στην Κρήτη έχει συνολικό μήκος περίπου 35 εκατοστών , από τα οποία τα 15 αντιστοιχούν στη φουντωτή ουρά του. Το τρωκτικό αυτό κρύβεται και κοιμάται την ημέρα σε κοιλότητες δέντρων, ενώ τη νύχτα αναζητεί την τροφή του, η οποία αποτελείται από καρπούς, φρούτα, έντομα και αβγά πουλιών. 

Σελίδες