Μοναδικές εικόνες από το πέρασμα ομάδας πελεκάνων από το φράγμα της Φανερωμένης στη Μεσαρά - Ιστορίες, Ρεπορτάζ, Σχολιασμός Κρήτης Blog | e-storieskritis.gr

Παρασκευή 24 Νοεμβρίου 2017

Μοναδικές εικόνες από το πέρασμα ομάδας πελεκάνων από το φράγμα της Φανερωμένης στη Μεσαρά










 Μια μεγάλη έκπληξη περίμενε τον ερασιτέχνη φωτογράφο Νίκο Μάνεση σε πρόσφατη επίσκεψη του στο Φράγμα της Φανερωμένης. 

Μια μικρή ομάδα πελεκάνων, είχε αράξει στο σημείο, προφανώς για ξεκούραση, στο πλαίσιο του μεγάλου ταξιδιού που πραγματοποιεί κάθε φθινόπωρο από τις ψυχρές στις πιο θερμές περιοχές.




Τα όμορφα αυτά και εντυπωσιακά πουλιά λιάζονταν, έπαιζαν και χαλάρωναν μέσα στο φράγμα, που δυστυχώς φέτος είδε τις ποσότητες του νερού του να μειώνονται δραματικά.

Ο Νίκος Μάνεσης με πολύ προσοχή πλησίασε, σε απόσταση τέτοια ώστε μην ενοχλεί τα πουλιά, και κατέγραψε λίγες από τις όμορφες στιγμές του περάσματος τους από το Φράγμα προσφέροντας και σ εμάς μοναδικές εικόνες, μια και αυτό το είδος πουλιού δεν το συναντάμε καθημερινά στην Κρήτη.



 Να σημειώσουμε πως δύο είναι τα είδη πελεκάνου που ζουν στη χώρα μας και στους υγροβιότοπους της: Ο κοινός πελεκάνος ή ροδοπελεκάνος και ο πελεκάνος ουλότριχος ή αργυροπελεκάνος. 

Το 2015 είχαν καταγραφεί σε 24 υγροτόπους, ανά την Ελλάδα, σχεδόν 4.000 Αργυροπεπεκάνοι και σε 11 υγροτόπους 1000 Ροδοπελεκάνοι.



Το Φράγμα της Φανερωμένης, που κατασκευάστηκε το 2005, για να καλύψει τις ανάγκες της Μεσαράς σε νερό στα 1.000 περίπου στρέμματα που καταλαμβάνει προσφέρει καταφύγιο για ένα σωρό διαφορετικά είδη, που είτε διαβιούν εκεί είτε χρησιμοποιούν την περιοχή ως πέρασμα στα μακρινά τους ταξίδια.

Έχει έτσι μετεξελιχθεί σε ένα σημαντικό υγροβιότοπο για την Κρήτη, πέρα από τη σημασία που έχει για τον αρδευτικό του ρόλο.






Σελίδες