Όλη η ομορφιά των Κρητικών σπηλαίων συγκεντρωμένη στο Αρκαλόσπηλιο - Ιστορίες, Ρεπορτάζ, Σχολιασμός Κρήτης Blog | e-storieskritis.gr

Κυριακή 8 Ιανουαρίου 2017

Όλη η ομορφιά των Κρητικών σπηλαίων συγκεντρωμένη στο Αρκαλόσπηλιο


   


Βλέποντας την, σχετικά μικρού μεγέθους και χαμηλή, είσοδο του κανείς δεν μπορεί να φανταστεί πως στο εσωτερικό του μπορεί να κρύβει τέτοια ομορφιά αλλά και αρχαιολογικό-ιστορικό ενδιαφέρον.

Ο λόγος για το Αρκαλόσπηλιο, που βρίσκεται περίπου 25 χιλιόμετρα μακριά από το Ηράκλειο, στον οικισμό Μάραθος και συγκεκριμένα στη θέση Αρκαλοκέφαλο. 

Όπως περιγράφει ο Ελευθέριος Πλατάκης, το όνομα του σπηλαίου αυτού, και άλλων με συνθετικό προερχόμενο από την πανίδα, είναι ενδεικτικό των ζώων που είτε ζουν στη γύρω περιοχή  είτε καταφεύγουν στο σπήλαιο. Στην προκειμένη περίπτωση πρόκειται για τους αρκάλους ή ασβούς, είδος με ευρεία παρουσία στην Κρήτη, (Πλατάκης, «Τα ονόματα των σπηλαίων της Κρήτης», σελ. 292).



Η προσέγγιση του δεν είναι δύσκολη, παρότι βρίσκεται σε περιφραγμένο χώρο και κοντά σε εγκαταλελειμμένο νταμάρι της περιοχής. 

Ωστόσο την είσοδο του, εφόσον κάποιος δε γνωρίζει το χώρο, θα δυσκολευτεί να την βρει καθότι έχει πλάτος σχεδόν 2 μέτρα όμως το ύψος της είναι περιορισμένο και μοιάζει περισσότερο με σχισμή βράχων κι όχι σπηλιά.

Ο βωμός, μπροστά του υπάρχει λαθρανασκαφή σε βάθος περίπου ενός μέτρου

Στο εσωτερικό του σπηλαίου υπάρχουν τέσσερις σχετικά μεγάλες αίθουσες και δύο μικρότερες ενώ το μήκος των διαδρόμων του φθάνει τα 153 μέτρα.

Ο σταλακτιτικός και σταλαγμιτικός διάκοσμος του είναι εντυπωσιακός ενώ στη διάρκεια του χειμώνα υπάρχει έντονη σταγονορροή και γενικότερη αίσθηση πως πρόκειται για ένα ζωντανό σπήλαιο, που διαρκώς μεταλλάσσεται.


Το νερό δημιουργεί την ψευδαίσθηση παρουσίας χρυσών και ασημένιων αντικατοπτρισμών πάνω στα τοιχώματα του σπηλαίου  

Δυστυχώς ούτε κι εδώ η ανθρώπινη παρέμβαση λειτουργεί θετικά. Σπασμένοι σταλακτίτες και σταλαγμίτες,μια μεγάλη λαθρανασκαφή μπροστά από τον κεντρικό βωμό του σπηλαίου και μια μικρότερη σε άλλο σημείο της ίδιας αίθουσας, όπως και χάραξη ονομάτων πάνω στα τοιχώματα του, δείχνουν πως η ασέβεια προς τα δημιουργήματα της φύσης δεν έχει όρια.

Σπασμένοι σταλαγμίτες και λαθρανασκαφές

Κάποιοι θεωρούν πως πρέπει να αφήσουν το "αποτύπωμα" τους στο σπήλαιο 

Σε σημεία της οροφής υπάρχουν σχηματισμοί που μοιάζουν με ιερογλυφικά και αναπαριστούν ζώα και άλλες μορφές 

 Πέρα από την εντυπωσιακά, όμορφη εικόνα που παρουσιάζει το Αρκαλόσπηλιο, η χρήση του ως λατρευτικού χώρου, κατά την αρχαιότητα, το κάνει ακόμα πιο σημαντικό. Μάλιστα στο εσωτερικό του έχουν εντοπιστεί  όστρακα ρωμαϊκά, βυζαντινά και μεσαιωνικά. 

Εύκολα μπορεί να διακρίνει κάποιος σε μία από τις πιο δυσπρόσιτες αίθουσες του το βωμό, όπου γίνονταν οι προσφορές στη θεότητα,  ενώ ένας δεύτερος σταλαγμιτικός σχηματισμός λίγο πιο πέρα παραπέμπει σε δεύτερο βωμό.

Και την περίοδο της τουρκοκρατίας όμως το εν λόγω σπήλαιο είχε ρόλο στην ευρύτερη περιοχή αφού λειτουργούσε ως καταφύγιο για τους ντόπιους κατοίκους της.

Ε.Β

Το ερειπωμένο  νταμάρι κοντά στη σπήλαιο 



(Αξιοποιήθηκαν πληροφορίες από tylisos.gr)

Σελίδες