Τα Θεοφάνεια στο ενετικό λιμάνι του Ηρακλείου τη δεκαετία 1910-20 - Ιστορίες, Ρεπορτάζ, Σχολιασμός Κρήτης Blog | e-storieskritis.gr

Τρίτη 10 Ιανουαρίου 2017

Τα Θεοφάνεια στο ενετικό λιμάνι του Ηρακλείου τη δεκαετία 1910-20




Στο εντυπωσιακό αυτό βίντεο παρουσιάζεται μια άλλη Κρήτη, που αν και δεν την ζήσαμε, μας γεννά συναισθήματα νοσταλγίας.

 Η Κρήτη της δεκαετίας του 1910-1920 αποτυπώνεται στο εξαιρετικό  κινηματογραφικό ντοκουμέντο της γαλλικής εταιρείας κινηματογραφικών παραγωγών Gaumont Pathe. 

Στην ταινία, που είναι διάρκειας περίπου 16 λεπτών, εκτός των άλλων βλέπουμε (μετά το 10ο λεπτό)  και τον εορτασμό των Θεοφανείων στο ενετικό λιμάνι του Ηρακλείου. Ιερείς αλλά και κόσμος πάνω σε μικρές βάρκες έχει κατακλύσει το λιμανάκι για τον αγιασμό των υδάτων σε μια τελετή που απέχει αρκετά από αυτή που γνωρίζουμε σήμερα.

 Επίσης η ταινία καλύπτει πλάνα από τα Χανιά, το Ρέθυμνο, την Κνωσσό, το αστικό Ηράκλειο αλλά και τον ενετικό λιμάνι του Ηρακλείου με τον μικρό Κούλε, τον όρθιο ακόμα φάρο του Μεγάλου Κούλε και την περιοχή του Λαβυρίνθου.

 Αίσθηση δημιουργούν εξάλλου τα πλάνα από το οθωμανικό νεκροταφείο έξω από την Χανιόπορτα, ο όρθιος ακόμα μιναρές στο κέντρο του Ηρακλείου, η κίνηση στις καστροπορτες εισόδου - εξόδου του Χανδακα, το τσιγαροπωλειο και οι μάλλον Μουσουλμάνες - μαυροντυμένες γυναίκες με τις μαύρες ομπρέλες και τα καλυμμένα πρόσωπά.

Το βίντεο έχει αναρτηθεί στο youtube από το Γιώργο Βιδάκη

Σελίδες