Όταν ο Μασταμπάς και ο Πόρος ήταν εξοχές για τη βόλτα των Ηρακλειωτών - Ιστορίες, Ρεπορτάζ, Σχολιασμός Κρήτης Blog | e-storieskritis.gr

Παρασκευή 31 Ιουλίου 2015

Όταν ο Μασταμπάς και ο Πόρος ήταν εξοχές για τη βόλτα των Ηρακλειωτών



Γοητευτικές εικόνες της πόλης του Ηρακλείου, που οι νεώτερες γενιές Ηρακλειωτών δεν μπορούν ούτε καν να φανταστούν, ξεπηδούν μέσα από παλιά δημοσιεύματα του Τύπου.

Και πώς να φανταστεί ο σύγχρονος Ηρακλειώτης ότι τη δεκαετία του 1920 οι πυκνοκατοικημένες σήμερα περιοχές του Πόρου και του Μασταμπά ήταν οι εξοχές για τους τότε κατοίκους της πόλης.

Σε δημοσίευμα της καθημερινής πολιτικής εφημερίδας «Ανόρθωσις» με ημερομηνία 12 Ιουλίου 1928 και με τίτλο «Αι εξοχαί μας» διαβάζουμε πως ο Πόρος ήταν  από τα εξοχικά μέρη που προσφέρονταν για τους Ηρακλειώτες που ήθελαν να κάνουν τη βόλτα τους και να περάσουν τις ημέρες αργίας ευχάριστα.


Κι αυτό, γιατί σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο Πόρος είχε συγκοινωνία και το γοητευτικό θέαμα της θάλασσας με το φρέσκο και μυρωδάτο αεράκι της. Σε αντίθεση με την ωραιότερη εξοχή του Μασταμπά ,που διέθετε μια μόνο λεωφόρο η οποία, με βάση τη γλαφυρή περιγραφή της Ανόρθωσης, ήταν αδιάβατη το χειμώνα ακόμα και για τις γάτες ενώ το καλοκαίρι αλλοίμονο σε όποιο τολμούσε να τη διαβεί, λόγω σκόνης.


Βέβαια ο συντάκτης του εν λόγω άρθρου εξέφραζε την ελπίδα πως ο καλός Γενικός Διευθυντής θα βελτίωνε την εικόνα του δρόμου στον καταπράσινο Μασταμπά στρώνοντας τον με σκυρόδεμα έτσι ώστε ο κόσμος να μπορεί να μεταβαίνει κι εκεί για τη βόλτα του.


Σήμερα και οι δύο αυτές συνοικίες όχι μόνο δεν αποτελούν εξοχή αλλά έχουν γεμίσει με πολυκατοικίες, τσιμέντο και δρόμους. Έχουν χάσει ο μεν Μασταμπάς, που στο δημοσίευμα παρομοιάζεται με την Κηφισιά του Ηρακλείου, μεγάλο μέρος του πρασίνου του και ο δε Πόρος το ανάλαφρο και δροσερό θαλασσινό αεράκι του.

E.B

Σελίδες