Το σπίτι όπου γεννήθηκε ο σπουδαίος ηθοποιός Λυκούργος Καλλέργης στο Χουμέρι Μυλοποτάμου - Ιστορίες, Ρεπορτάζ, Σχολιασμός Κρήτης Blog | e-storieskritis.gr

Τρίτη 9 Ιουλίου 2024

Το σπίτι όπου γεννήθηκε ο σπουδαίος ηθοποιός Λυκούργος Καλλέργης στο Χουμέρι Μυλοποτάμου

 


Ο σπουδαίος ηθοποιός και πολιτικός Λυκούργος Καλλέργης γεννήθηκε στο Χουμέρι Μυλοποτάμου το 1914. Eκεί, στη μεσοχωριά, υπάρχει ακόμα το πατρικό του σπίτι και λίγα μέτρα πιο πάνω σε τοίχο η ενσωματωμένη πλάκα ονοματοδοσίας του δρόμου σε οδό Λυκούργου Καλλέργη.


Ο Λυκούργος ήταν το τέταρτο παιδί του πρωτοπόρου και αληθινού σοσιαλιστή Σταύρου Καλλέργη.


Τα παιδικά του χρόνια τα έζησε ανάμεσα στο Χουμέρι και το Πέραμα, δίπλα στον πατέρα του που ασχολούνταν με το εμπόριο, μέχρι τα 12 περίπου χρόνια του οπότε και έμεινε ορφανός.


Συνολικά ήταν οκτώ παιδιά εκ των οποίων τα έξι αγόρια και δυο κορίτσια. Μάλιστα ο πατέρας τους είχε δώσει σε όλα αρχαιοπρεπή ονόματα: Λυκούργος, Σωκράτης, Πλάτωνας, Δημοσθένης, Θουκυδίδης, Αριστείδης, Αφροδίτη και Ειρήνη.


Ως παιδί ο Λυκούργος είχε τη ζωντάνια όλων των παιδιών αυτής της ηλικίας μάλιστα αν προσέξει κανείς σε φωτογραφίες το πρόσωπο του θα δει ένα σημάδι το οποίο ήταν "αναμνηστικό" από πτώση που έκανε από τοίχο πέφτοντας πάνω σε μια αγκινάρα η οποία τον τραυμάτισε ελαφρά.




Το στενό περιβάλλον του Μυλοποτάμου δεν ταίριαζε από παιδί στο Λυκούργο κι άρχισε να αναζητά διέξοδο. Για καλή του τύχη ο πρωτοξάδελφος του πατέρα του, Μιχάλης Αρχοντάκης, του πρότεινε να μετακομίσει στην Αθήνα κι εκεί να σπουδάσει.


Οι δυσκολίες που αντιμετώπισε στην Πρωτεύουσα με τον αδελφό του Σωκράτη, που τον ακολούθησε, ήταν πολλές καθώς ήταν αναγκασμένος να μπει στην καθημερινή βιοπάλη για να ζήσει ενώ στην Κρήτη η ζωή του σε οικονομικό επίπεδο ήταν πιο εύκολη.


Κάποια στιγμή είδε πως ο Κάρολος Κούν και ο Διβάρης δημιούργησαν σχολή θεάτρου στο παλιό κτίριο μπροστά από το δημαρχείο της Αθήνας και το Εργατικό Κέντρο.Ο Λυκούργος δεν δίστασε να δοκιμάσει τις δυνάμεις το στο θεατρικό στίβο και γρήγορα κατέκτησε δεσπόζουσα θέση ανάμεσα σε υποψήφιους ηθοποιούς όπως ο Παντελής Ζερβός, η Φρόσω Κοκόλα κ.α


Έγινε δεξί χέρι του Κάρολου Κουν και πρωταγωνιστής του θεάτρου Λαϊκή Σκηνή με πρώτο ρόλο στην Ερωφίλη του Χορτάτζη.


Στα πενήντα χρόνια της παρουσίας του στο θέατρο πήρε ρόλους σε άπειρα έργα κάθε είδους.Έγινε ιδρυτικό μέλος και πρωταγωνιστής του Θεάτρου Κουν αλλά και επί 23 χρόνια του Εθνικού Θεάτρου.


Η υποκριτική του ικανότητα, η χαρισματική ερμηνευτική του δεινότητα αλλά και η καλλιτεχνική του ιδιοσυγκρασία δημιούργησαν μια πληθωρική προσωπικότητα στο χώρο της τέχνης.


Πέρα από το θέατρο ασχολήθηκε με τον κινηματογράφο, το ραδιόφωνο και την τηλεόραση. Στην πορεία ασχολήθηκε και με τη μετάφραση θεατρικών έργων του Τσέχωφ, Γκόγκολ κ.α.


Σκηνοθέτησε δεκάδες έργα με μεγάλη επιτυχία ενώ εντυπωσιακό αποτύπωμα άφησε στην αρθογραφία, σε καλλιτεχνικά και πολιτικά θέματα.


Με τέτοιες οικογενειακές καταβολές δεν μπορούσε να μην ασχοληθεί και με το συνδικαλισμό στον κλάδο του. Εξελέγη στο Σωματείο των Ελλήνων Ηθοποιών γραμματέας.


Και βέβαια η ενασχόληση με την πολιτική ήταν αναπόφευκτη.Εκλέχθηκε βουλευτής με το ΚΚΕ στην Α' Περιφέρεια Αθηνών το 1977. Στο Κοινοβούλιο διακρίθηκε για το ήθος και τη συνέπεια του αγώνα του.


Ήταν παντρεμένος με την ηθοποιό Μαρία Φωκά, με την οποία απέκτησε μία κόρη και σε δεύτερο γάμο με την ηθοποιό Τζένη Κολλάρου από την οποία απέκτησε ένα γιο.


Πέθανε σε ηλικία 97 ετών, στις 27 Αυγούστου του 2011.Μετά το θάνατο του το χωριό του το Χουμέρι αποφάσισε να τον τιμήσει δίνοντας το όνομα του στο δρόμο που περνά μπροστά από το πατρικό του σπίτι.Στην τελετή ονοματοδοσίας παρέστη η σύζυγος του.


(Αντλήθηκαν πληροφορίες από το βιβλίο που έγραψε ο Σωκράτης Καλλέργης με τίτλο Αναμνήσεις για το Σταύρο Καλλέργη και την οικογένεια του καθώς και στοιχεία που μας διέθεσε ο Χουμεριανός Σήφης Οικονομάκης)





Σελίδες