Η παλιά Βρύση στον Άγιο Μάμα Μυλοποτάμου με το τεράστιο πλατάνι και τις νεράιδες - Ιστορίες, Ρεπορτάζ, Σχολιασμός Κρήτης Blog | e-storieskritis.gr

Τετάρτη 5 Ιουνίου 2024

Η παλιά Βρύση στον Άγιο Μάμα Μυλοποτάμου με το τεράστιο πλατάνι και τις νεράιδες

 


Σε απόσταση μικρότερη του ενός χιλιομέτρου από τον Άγιο Μάμα Μυλοποτάμου βρίσκεται η Βρύση του χωριού.


Πρόκειται για μια πηγή όπου οι κάτοικοι είχαν φτιάξει βρύσες για να παίρνουν το νερό για τα σπίτια τους και να ποτίζουν τα ζώα τους, σε εποχές που δεν είχε ακόμα δημιουργηθεί δίκτυο ύδρευσης, ενώ εκεί έβαζαν και τη μπουγάδα τους οι νοικοκυρές.


Μέσα στο κατεστραμμένο σπιτάκι που σήμερα βλέπουμε, δίπλα στο αιωνόβιο πλατάνι, υπήρχαν γούρνες για να πλένουν οι γυναίκες τα ρούχα τους. Χρησιμοποιούσαν και μεγάλα καζάνια για να βράζουν το νερό, όπως μας είπε ντόπιος.


Βέβαια πλέον οι γούρνες έχουν κάνει «φτερά» ενώ στο σημείο διατηρούνται ακόμα μόνο οι μικρές πέτρινες γούρνες, κάτω από τις βρύσες.


Η περιοχή με τα δέντρα κάθε είδους (συκιές, καρυδιές, ακακίες, πλατάνια, ελιές) και τους πολλούς θάμνους, όπως συμβαίνει και σε άλλες περιοχές της Κρήτης, γέννησε θρύλους για νεράιδες που έβαζαν κι εκείνες εκεί τη μπουγάδα τους ενώ ταυτόχρονα έστηναν χορό.Λέει μάλιστα η παράδοση πως ένας ντόπιος είχε καταφέρει μια φορά να αρπάξει το μαντήλι μιας νεράιδας από τη Βρύση.


Λίγα μέτρα μακριά από τη Βρύση βρίσκεται κι ένας μικρό σπηλιάρι, που σήμερα έχει καλυφθεί με βάτους και δεν διακρίνεται καν η είσοδος του.


Δίπλα απ’ αυτό περνούσε το καλντερίμι που χρησιμοποιούσαν κατά το παρελθόν οι κάτοικοι για να προσεγγίζουν γρηγορότερα τη Βρύση μια και ο σημερινός δρόμος, άσφαλτος στην αρχή και αγροτικός στη συνέχεια, δεν υπήρχε.


Διατηρείται ακόμα στο σημείο η πέτρινη γέφυρα απ’ όπου διέρχονταν ρέμα ενισχύοντας το υδάτινο δυναμικό της περιοχής και το πολύ πράσινο που τη χαρακτηρίζει.


Εκεί γύρω υπήρχαν και τα περβόλια του Αγίου Μάμα γι αυτό και θα ακούσεις την τοποθεσία ακόμα και σήμερα να την αποκαλούν είτε Βρύση είτε Περβόλια.










Σελίδες