Το μικρό κατάφυτο και με καταρράκτες φαράγγι της Αγίας Φωτιάς στο Σπήλι - Ιστορίες, Ρεπορτάζ, Σχολιασμός Κρήτης Blog | e-storieskritis.gr

Δευτέρα 8 Απριλίου 2024

Το μικρό κατάφυτο και με καταρράκτες φαράγγι της Αγίας Φωτιάς στο Σπήλι

 


Ανατολικά του Σπηλίου στο Ρέθυμνο ανοίγεται το φαράγγι της Αγίας Φωτιάς.


Πρόκειται για ένα μικρό φαράγγι που το μήκος του δεν ξεπερνά το 1,5 χιλιόμετρο αλλά προσφέρει όλες τις συγκινήσεις που μπορεί κάποιος να δοκιμάσει σε ένα πολύ μεγαλύτερο φαράγγι.


Είναι δηλαδή κατάφυτο από δέντρα, το χειμώνα και την άνοιξη γεμάτο νερό, που σχηματίζει μικρούς και μεγάλους καταρράκτες, διαθέτει εντυπωσιακά τοιχώματα και ο βαθμός δυσκολίας στη διάσχιση του είναι διαφορετικός από σημείο σε σημείο.


Την αφετηρία του την συναντάμε αμέσως μετά το Γιούς Κάμπο, σε υψόμετρο 750 μέτρων, με το ανάγλυφο του αρχικά να είναι ανοικτό και το ποταμάκι να κυλά ήρεμα στο εσωτερικό του.


Απότομα όμως το σκηνικό αγριεύει και τα ψηλά τοιχώματα, με τα πυκνά δέντρα και τους κοφτερούς βράχους μονοπωλούν.


Η κατάβαση του φαραγγιού διαθέτει ένα μεγαλύτερο βαθμό δυσκολίας σε σχέση με την ανάβαση, η οποία οδηγεί κατευθείαν στο μεγάλο καταρράκτη, ύψους περίπου 20 μέτρων, που συναντάμε μέσα στο φαράγγι της Αγίας Φωτιάς.


Το πέρασμα ωστόσο από το σημείο αυτό μπορεί να γίνει μόνο με τεχνικό εξοπλισμό. Η εναλλακτική λύση, εφόσον επιχειρείται κάθοδος του, είναι να κινηθεί κανείς πάνω από το φαράγγι, αμέσως μετά τον Γιούς Κάμπο, και σταδιακά να περάσει στο εσωτερικό του από μονοπάτι, όχι και τόσο ευδιάκριτο, καθώς η σήμανση του δεν είναι η καλύτερη δυνατή.


Το μονοπάτι, άλλοτε κρύβει την κοίτη του φαραγγιού, λόγω των πυκνών δέντρων, πρίνοι κυρίως στα άκρα του και πλατάνια με πρίνους στο εσωτερικό του, κι άλλοτε την αφήνει ακάλυπτη για να μπορεί κανείς να θαυμάσει το μεγαλείο της φύσης με τους καταρράκτες απ' όπου το νερό πέφτει ορμητικά.


Χρειάζεται προσοχή ωστόσο επειδή από τη μια τα βράχια και από την άλλη το καλυμμένο από φύλλα πρίνου χώμα δημιουργούν παγίδες.


Το φαράγγι κλείνει σε μια πηγή νερού στα περίπου 500 μέτρα υψόμετρο.Να σημειώσουμε πως το φαράγγι της Αγίας Φωτιάς πήρε το όνομα του από το εκκλησάκι της Αγίας Φωτεινής, που συχνά στην Κρήτη συναντάμε και ως Αγία Φωτιά.
















Σελίδες