Το σπίτι του γνωστού τραγουδιστή-τραγουδοποιού Μιχάλη Ρακιντζή στους Έρφους Ρεθύμνου - Ιστορίες, Ρεπορτάζ, Σχολιασμός Κρήτης Blog | e-storieskritis.gr

Τρίτη 5 Μαρτίου 2024

Το σπίτι του γνωστού τραγουδιστή-τραγουδοποιού Μιχάλη Ρακιντζή στους Έρφους Ρεθύμνου

 


Ο γνωστός τραγουδιστής και τραγουδοποιός Μιχάλης Ρακιντζής μπορεί να γεννήθηκε στην Αθήνα αλλά σημείο αναφοράς του υπήρξε πάντοτε η Κρήτη και το χωριό καταγωγής του πατέρα του, οι Έρφοι στο Ρέθυμνο.


Στο μικρό αυτό χωριό με την πλούσια μουσική παράδοση καθώς έβγαλε κάποιους από τους σημαντικότερους Κρητικούς λυράρηδες και λαουτιέρηδες, γεννήθηκε ο πατέρας του Γιώργος και μάλιστα έπαιζε κι εκείνος λύρα.


Τα ακούσματα παραδοσιακής μουσικής που είχε από μικρός ο Μιχάλης οδήγησαν και στη δική του ενασχόληση με τη μουσική κάνοντας μια σημαντική καριέρα τη δεκαετία του 1980 και 90.




Στους Έρφους λοιπόν, της πρώην επαρχίας Μυλοποτάμου, η οικογένεια Ρακιντζή περνούσε τα καλοκαίρια της.


Σε κεντρικό σημείο του χωριού βρίσκεται το σπίτι τους, ένα μεγάλο κτίσμα, που όπως μας είπαν οι ντόπιοι ίσως φθάνει και τα 400 τετραγωνικά μέτρα. Διαθέτει εκτός από πολλά δωμάτια και μεγάλους εξωτερικούς χώρους-αυλές, τόσο μπροστά όσο και στο πλάι. Μάλιστα ο Μιχάλης Ρακιντζής είχε αγοράσει κι ένα μικρό οικόπεδο ακριβώς απέναντι από το σπίτι του κι όπως είχε πει σκόπευε να φτιάξει μια πισίνα για να έκανε εκεί τα μπάνια του στις καλοκαιρινές επισκέψεις του,μια και οι Έρφοι δεν βρίσκονται κοντά στη θάλασσα. 


Εδώ και περίπου πέντε χρόνια ο Μιχάλης Ρακιντζής και τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας του δεν έχουν φανεί ξανά στους Έρφους και το σπίτι τους παραμένει κλειστό. Διάφορά δυσάρεστα γεγονότα, με αποκορύφωμα το θάνατο της αδελφής του Μαρίνας, έπαιξαν σε αυτό το ρόλο τους.


Οι ντόπιοι έχουν να πουν τα καλύτερα για το Μιχάλη Ρακιντζή. Είναι, όπως περιγράφουν, απλός καταδεκτικός και συναναστρεφόταν με τους κατοίκους κάθε φορά που κατέβαινε Κρήτη κι έμενε για λίγες ημέρες στους Έρφους. Πήγαινε στο καφενείο του χωριού και συχνά έφερνε εκεί και φιλοξενούσε φίλους του από τον καλλιτεχνικό χώρο κι όχι μόνο. Θυμούνται ως φιλοξενούμενη την Κύπρια τραγουδίστρα Κωνσταντίνα αλλά και τον πολιτικό Θεόδωρο Πάγκαλο που βόλταραν μαζί του στο χωριό και πήγαιναν για καφέ στο καφενεδάκι.


Με το συνδυασμό του Θεόδωρου Πάγκαλου εξάλλου είχε κατέλθει ως υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος στην Αθήνα ο Μιχάλης Ρακιντζής το 1994, και τους έδενε φιλία πέρα από την αυτοδιοικητική συνεργασία.




Για την ιστορία να θυμίσουμε πως ο Μιχάλης Ρακιντζής συνέδεσε το όνομα του με τραγούδια σε ποπ, ροκ, αλλά και ανατολίτικους ρυθμούς, τα οποία τραγουδούσε είτε ο ίδιος είτε άλλοι Έλληνες τραγουδιστές.


Το 2002 εκπροσώπησε την Ελλάδα στο διαγωνισμό τραγουδιού της Eurovision, καταλαμβάνοντας τη 17η θέση με το τραγούδι "S.A.G.A.P.O.".


Το πρώτο προσωπικό του άλμπουμ ήταν το «Μωρό μου φάλτσο» το 1987, το οποίο τον έκανε γνωστό στο ευρύ κοινό.

Σελίδες