Η εντυπωσιακή γέφυρα των Ελληνιστικών Χρόνων στο αρχαιολογικό πάρκο της Ελεύθερνας - Ιστορίες, Ρεπορτάζ, Σχολιασμός Κρήτης Blog | e-storieskritis.gr

Τετάρτη 27 Μαρτίου 2024

Η εντυπωσιακή γέφυρα των Ελληνιστικών Χρόνων στο αρχαιολογικό πάρκο της Ελεύθερνας

 


 

Στέκει αγέρωχη στο σημείο αυτό από τον 2ο αιώνα π.Χ και εντυπωσιάζει με το μέγεθος και την κατασκευή της.


Η μονότοξη γέφυρα στο αρχαιολογικό πάρκο της Ελεύθερνας αποτελεί έναν από τους πολλούς και όμορφους σταθμούς που μπορεί να έχει ο επισκέπτης κατά την περιήγηση του στη συγκεκριμένη περιοχή.


Η γέφυρα βρίσκεται στην περιοχή της Λαγκάς και είναι χτισμένη κατά το εκφορικό σύστημα.


Γεφυρώνει το ρέμα του Χαλοπότα και ουσιαστικά τη συναντάμε στη συμβολή 3 χειμάρρων του Φαραγγίτη, του ρέματος της Χαλοπότας και του Νησιού.


Οι κατασκευαστές της λάξευσαν το φυσικό βράχο κι έκτισαν με πέτρα τα υπόλοιπα κομμάτια της γέφυρας με εκφορικό τρόπο δημιουργώντας μια οξυκόρυφη καμάρα.


Η γέφυρα διατηρείται ως τις μέρες μας σε εντυπωσιακά καλή κατάσταση ενώ το μέγεθος της επιφάνειας της είναι αρκετά μεγάλο. Βέβαια, σύμφωνα με τον αρχαιολόγο Κλεάνθη Σιδηρόπουλο, αναστυλωτικές εργασίες έγιναν στο γεφύρι επί Κρητικής Πολιτείας, οι οποίες και ενίσχυσαν περαιτέρω την ανθεκτικότητα της.


Το συνολικό μήκος της είναι 9,35 μέτρα και το πλάτος της 5,1 μέτρα ενώ το ύψος της μεταξύ 4 και 4,2 μέτρων.



Η συγκεκριμένη γέφυρα περιγράφηκε για πρώτη φορά από τον Άγγλο Τόμας Σπρατ, κατά την περιήγηση που έκανε στην Κρήτη το 1853.


Μάλιστα κατά την επίσκεψη του στην περιοχή είχε δει κι άλλη μια αρχαία γέφυρα με τριγωνική αψίδα μερικές εκατοντάδες μέτρα μακρύτερα η οποία δυστυχώς καταστράφηκε  πριν από το 1893.


Απέναντι από τη γέφυρα, στο καταπράσινο και γεμάτο από ψηλά δέντρα παραμυθένιο τοπίο, διακρίνονται τα ερείπια μεταγενέστερου νερόμυλου ενώ σε ψηλότερο σημείο βλέπουμε μια κτιστή παλιά δεξαμενή νερού.






Σελίδες