Το εκκλησάκι της Ζωοδόχου Πηγής στο φράγμα Φανερωμένης-Κτίστηκε δίπλα στα ερείπια παλιού ναού - Ιστορίες, Ρεπορτάζ, Σχολιασμός Κρήτης Blog | e-storieskritis.gr

Σάββατο 3 Φεβρουαρίου 2024

Το εκκλησάκι της Ζωοδόχου Πηγής στο φράγμα Φανερωμένης-Κτίστηκε δίπλα στα ερείπια παλιού ναού

 


Η ανομβρία έριξε τη στάθμη του νερού στο φράγμα της Φανερωμένης στη Μεσαρά κι έφερε ξανά στην επιφάνεια το μικρό ναό της Ζωοδόχου Πηγής, που ήταν βυθισμένος από τη στιγμή που ολοκληρώθηκε η πλήρωση του φράγματος.


Όπως ο ναός του Αγίου Θεοδώρου στο φράγμα Αποσελέμη έτσι κι εκείνος της Ζωοδόχου Πηγής «θυσιάστηκαν» για να δώσει το νερό ζωή στους ανθρώπους, αν και μάλλον οι τελευταίοι υπολόγιζαν χωρίς τον «ξενοδόχο», που είναι η κλιματική αλλαγή.


Ο ναός του φράγματος της Φανερωμένης δεν ήταν ένα παλιό κτίσμα-μνημείο που θα μπορούσε να κινητοποιήσει τις αρμόδιες Αρχές ώστε να «μεταφερθεί» σε άλλο σημείο.




Ωστόσο έχει ενδιαφέρον το γεγονός πως δίπλα του ακριβώς υπάρχουν απομεινάρια ενός πραγματικά πολύ παλαιότερου ναού, προφανώς βυζαντινού και ως είθισται σε τέτοιες περιπτώσεις αφιερωμένου κι εκείνου στη Ζωοδόχο Πηγή.


Τα νερά που στέγνωσαν την περιοχή γύρω από τη μεταγενέστερη εκκλησία της Ζωοδόχου Πηγής αποκάλυψαν τα θεμέλια του μονόκλιτου ναού που είχε καταστραφεί (είτε από σεισμούς είτε από την Οθωμανική επέλαση). Η μνήμη της ύπαρξης του διατηρήθηκε και γι' αυτό στη θέση του είχε κτιστεί ένας νέος, που δυστυχώς κάποια στιγμή θα έχει την ίδια τύχη εξαιτίας της φθοράς του νερού.


Το ότι τα θεμέλια που διακρίνονται ανήκουν σε ναό επιβεβαιώνει η στραμμένη προς ανατολάς ημικυκλική βάση του ιερού. Επίσης στο σημείο υπάρχουν διάσπαρτα κομμάτια κεραμιδιών και τμήμα από τον κορμό ενός κυπαρισσιού, που κάποτε είχε ζωή.


Σήμερα  οι κάτοικοι της περιοχής μπορούν να συνεχίσουν να τελούν κανονικά τις λειτουργίες τους τιμώντας τη Ζωοδόχο Πηγή σε ναό που κτίστηκε, σε μικρό ύψωμα, πάνω από το φράγμα, σε σχεδόν ευθεία γραμμή με τον παλιό.


Μάλιστα εκεί μεταφέρθηκε το τέμπλο του ναού του φράγματος με τις εικόνες, καθώς ανεγέρθηκε στις ίδιες ακριβώς διαστάσεις για να θυμίζει τον προηγούμενο ναό.


(Οι πληροφορίες και φωτογραφίες από τον παλαιότερο χρονολογικά ναό προέρχονται από το apopsilive.gr)


Δείτε επίσης


Το τεχνητό φράγμα της Φανερωμένης στη Μεσαρά


Σφεντύλι: Το πολυφωτογραφημένο χωριό που αγαπά το φως του ήλιου και δεν θέλει να βυθιστεί

 

Ο πιο σύγχρονος ναός και το εσωτερικό του

Τα θεμέλια του παλαιότερου ναού δίπλα στο εκκλησάκι μέσα στο φράγμα


 

Σελίδες