Ο σπηλαιώδης ναός του Αγίου Αντωνίου στη Χώρα Σφακίων - Ιστορίες, Ρεπορτάζ, Σχολιασμός Κρήτης Blog | e-storieskritis.gr

Παρασκευή 26 Ιανουαρίου 2024

Ο σπηλαιώδης ναός του Αγίου Αντωνίου στη Χώρα Σφακίων

 





 

Φθάνοντας στη χώρα Σφακίων το πρώτο που βλέπεις ψηλά στο βραχώδες έξαρμα είναι το μικρό εκκλησάκι του Αγίου Αντωνίου.


Κτισμένο σε μια σπηλαίωση, όπως οι περισσότεροι ναοί του Αγίου Αντωνίου, χρονολογείται από την περίοδο της Ενετοκρατίας.


Ίσως και να λειτούργησε ως ερημητήριο για κάποιο μοναχό ο οποίος τάφηκε στη συνέχεια στο αρκοσόλιο που βλέπουμε έξω από τον περίβολο του ναού. Εξάλλου παραπλεύρως του ναΐσκου φαίνονται απομεινάρια ενός ακόμα κτίσματος που ενδεχομένως να ήταν κελί.


Είναι ένα μικρό μονόχωρο εκκλησάκι με ένα απλό ξύλινο τέμπλο να το στολίζει πάνω στο οποίο κρέμονται αρκετά καντήλια-τάματα πιστών.


Και μπορεί οι εκατό εκκλησιές που λέει η παράδοση πως είχαν τα Σφακιά να μην εντοπίζονται στο σύνολο τους σε γραπτές ή άλλες αναφορές όμως το εκκλησάκι του Αγίου Αντωνίου αναφέρεται στην απογραφή ναών του 1634 ως ναός ιδιοκτησίας του καπετάν ∆αµουλή Σκορδίλη.


Για να φθάσει κανείς ως τον Άγιο Αντώνιο πρέπει να ανέβει αρκετά σκαλοπάτια μια και κτίστηκε σε βράχο όπου άλλος τρόπος προσέγγισης δεν υπάρχει. Από το σημείο εκείνο πάντως βλέπεις όλη τη χώρα Σφακίων και το λιμάνι της ενώ ανατολικά, σε ακόμα ψηλότερο σημείο, διακρίνεται το βενετσιάνικο κάστρο.








Σελίδες