Ο ναός του Αγίου Ελευθερίου στο Ατσιπόπουλο Ρεθύμνου - Ιστορίες, Ρεπορτάζ, Σχολιασμός Κρήτης Blog | e-storieskritis.gr

Τετάρτη 24 Ιανουαρίου 2024

Ο ναός του Αγίου Ελευθερίου στο Ατσιπόπουλο Ρεθύμνου

 


Το Ατσιπόπουλο, λίγα χιλιόμετρα έξω από την πόλη του Ρεθύμνου, διατηρεί κάτι από τη γοητεία του βυζαντινού παρελθόντος του. Η παλαιότερη γραπτή αναφορά σε αυτό μας λέει πως κάπου γύρω στο 1182, όταν μετά την έλευση του Νικηφόρου Φωκά έγινε το μοίρασμα της Κρήτης στους 12 βυζαντινούς άρχοντες, η περιοχή του Ατσιπόπουλου βρέθηκε στα χέρια των Χορτάτζηδων.


Στον κεντρικό δρόμο του οικισμού ξεχωρίζει ο ενοριακός ναός του Αγίου Ελευθερίου που τιμά επίσης τον Άγιο Χαράλαμπο.


Πρόκειται για μια μονόκλιτη βασιλική αρκετά ευρύχωρη για να καλύπτει τις ανάγκες των κατοίκων του Ατσιπόπουλου την περίοδο που έγινε η ανέγερση της.


Ο ναός φέρεται να υπέστη σημαντικές καταστροφές την περίοδο της Τουρκοκρατίας καθώς οι κάτοικοι του ενεπλάκησαν ενεργά στον αγώνα για την εκδίωξη των Οθωμανών.


Στο θύρωμα του αναφέρει τη χρονολογία 1856, έτος κατά το οποίο το κτίσμα ανακαινίσθηκε. Επίσης κάπου γύρω στο 1891 ο τότε ιερέας που λειτουργούσε το ναό, ο π. Μιχάλης Σκορδύλης φρόντισε για άλλη μια επισκευή και ανακαίνιση του.Έκτοτε βέβαια έγιναν κι άλλες ανακαινιστικές εργασίες που του έδωσαν την εικόνα που συναντάμε σήμερα.


Στο εσωτερικό του ξεχωρίζει το σκουρόχρωμο βαρύ ξυλόγλυπτο τέμπλο από ξύλο καρυδιάς που φιλοτέχνησε ο Εμμανουήλ Καρκανάκης το 1916.


Εκείνη την εποχή αγιογραφήθηκαν και οι περισσότερες εικόνες του τέμπλου από τους αγιογράφους Σταθάκη και Βεβελάκη.


Ο ναός διαθέτει πρόναο, γυναικωνίτη κι ένα εντυπωσιακό ψηλό καμπαναριό στην αυλή του. 













Σελίδες