Ο ναός του Αγίου Γεωργίου του Μεσαμπελίτη στην Πυργού με την ενετική βιοτεχνία κρασιού - Ιστορίες, Ρεπορτάζ, Σχολιασμός Κρήτης Blog | e-storieskritis.gr

Κυριακή 3 Δεκεμβρίου 2023

Ο ναός του Αγίου Γεωργίου του Μεσαμπελίτη στην Πυργού με την ενετική βιοτεχνία κρασιού

 


Σε αγροτική τοποθεσία έξω από την Πυργού είναι κτισμένος ο Άγιος Γεώργιος ο Μεσαμπελίτης.


Τα ερείπια γύρω από το ναό μαρτυρούν πως προυπήρχε στο σημείο μικρή μονή την οποία η παράδοση θέλει να ανήκε στο μεγαλύτερο μοναστήρι του Αγίου Αντωνίου, στα όρια της Πυργούς και της Κιθαρίδας.Πρέπει να ήταν μονή που γνώρισε μεγάλη ακμή κατά την Ενετοκρατία.


Στο ίδιο σημείο είναι εμφανείς μέχρι σήμερα οι εγκαταστάσεις βιοτεχνικής μονάδας παραγωγής κρασιού.Υπάρχουν έξω από το ναό ληνοί και υπολήνια όπως και μια γαλεάγρα (πιεστήριο σταφυλιών).




Η μεγάλη παραγωγή κρασιού στο Μεσαμπελίτη, σε παρελθοντικό χρόνο, πιστοποιείται από την ύπαρξη πήλινων αγωγών οι οποίοι διοχέτευαν το μούστο, μετά το πάτημα των σταφυλιών, σε σκεπαστές οινοδεξαμενές σε απόσταση περίπου 500 μέτρων στην τοποθεσία Σκεπαστά.


Ο ναός που βλέπουμε σήμερα στο σημείο είναι μεταγενέστερος και κτίστηκε πάνω στα ερείπια του παλιού καθολικού του μοναστηριού.Πρόκειται για ένα μονόχωρο και καμαροσκεπή ναό, λιτό στο τέμπλο και τη διακόσμηση του.


Στον τοίχο του ναού, εξωτερικά, έχει εντοιχιστεί μαρμάρινη πλάκα σε ανάμνηση ενός φρικτού εγκλήματος των Γερμανών κατά την περίοδο της Κατοχής.Σκότωσαν αφού βασάνισαν δυο έφηβες κοπέλες, κοντά στην εκκλησία, κατά την τελική φάση της αποχώρησης τους από το Ηράκλειο.


Ο ναός του Αγίου Γεωργίου του Μεσαμπελίτη γιορτάζει στις 3 Νοεμβρίου τότε που έχει καθιερωθεί να τιμάται ο Άγιος Γεώργιος ο Μεθυστής και ανοίγουν τα βαρέλια με το νέο κρασί οι άνθρωποι στα χωριά.Δεν θα μπορούσε εξάλλου σε μια περιοχή με τέτοια εγκατάσταση παραγωγής κρασιού να μην είναι αφιερωμένος ο ναός στον Άγιο Γεώργιο το Μεθυστή.


(Πληροφορίες αντλήθηκαν από την έκδοση "Η Πυργού στο πέρασμα των αιώνων", του Κωστή Σπ. Μαστρογιαννάκη, έκδοση της Κοινότητας Πυργούς Δ. Ηρακλείου 2021)


Δείτε επίσης:


Η εντυπωσιακή μεσαιωνική εγκατάσταση παραγωγής κρασιού σε Μεσαμπελίτη και Σκεπαστά στην Πυργού








Σελίδες