Άη Γιάννης: Μια από τις διασημότερες παραλίες της Γαύδου - Ιστορίες, Ρεπορτάζ, Σχολιασμός Κρήτης Blog | e-storieskritis.gr

Πέμπτη 9 Νοεμβρίου 2023

Άη Γιάννης: Μια από τις διασημότερες παραλίες της Γαύδου

 


Μια από τις διασημότερες παραλίες της Γαύδου, γι' αυτό και συνήθως με αρκετό κόσμο, είναι αυτή του Άη Γιάννη.


Γαλαζοπράσινα νερά, άμμος στα χρώματα της ερήμου, δασος από κέδρους και αμμόλοφοι συνθέτουν ένα σκηνικό εξωτικό και πολύ διαφορετικό απ’ αυτό που συνήθως συναντάμε στην Κρήτη. Μάλιστα, κατά το παρελθόν, η εν λόγω παραλία ανακηρύχθηκε ως η δεύτερη καλύτερη του κόσμου από το Discovery Channel, όχι επειδή διαθέτει ανέσεις, οι οποίες είναι ανύπαρκτες σ’ αυτό το παρθένο τοπίο, αλλά λόγω της περιβαλλοντικής της αξίας.


Η παραλία πήρε το όνομά της από το μικρό εκκλησάκι του Αγίου Ιωάννη που βρίσκεται σε ένα παρακείμενο ύψωμα.


Όσοι την επιλέγουν για τις βουτιές τους θα σας πουν πως το συγκεκριμένο σημείο της Γαύδου διαθέτει καλή ενέργεια κι ίσως αυτό που την δημιουργεί να είναι η απομόνωση, όπως κι ολόκληρου του νησιού, από τον κακώς εννοούμενο πολιτισμό των ομπρελοκαθισμάτων, των ξενοδοχείων και των beach bars με τη δυνατή μουσική.


Σε αυτήν την παραλία δεν θα βρείτε τίποτα απ όλα αυτά παρά μόνο θάλασσα, αμμουδιά, θαλασσόκεδρους και γυμνά κορμιά.Προφανώς και αυτή, όπως και η συντριπτική πλειοψηφία των παραλιών της Γαύδου, κατακλύζεται το καλοκαίρι από γυμνιστές.


Μάλιστα αρκετοί περνούν εκεί όλους τους καλοκαιρινούς μήνες σε διαμορφωμένες καβάντζες κάτω από τη σκιά των κέδρων, απολαμβάνοντας τη γαλήνη που προσφέρει ο τόπος, ο οποίος ακόμα κι όταν είναι γεμάτος από λουόμενους, παραμένει ήρεμος και χωρίς τη φασαρία της πολυκοσμίας.

 

Η παραλία του Άη Γιάννη χωρίζεται στην πραγματικότητα σε δυο κομμάτια. Το πρώτο, δυτικά, περιλαμβάνει το μεγαλύτερο μέρος της ανοικτής παραλίας ενώ το δεύτερο, πιο ανατολικά, ένα μικρό κολπάκι όπου καταλήγει χείμαρρος. Εκεί βρίσκονται λιγοστές επιχειρήσεις για την εξυπηρέτηση όσων επιλέγουν αυτό το σημείο του νησιού για το μπάνιο τους. Μόνο εδώ θα βρείτε φαγητό, νερό κι ότι άλλο είναι απαραίτητο τις λίγες ώρες ή μέρες παραμονής στην περιοχή.


Για να φθάσετε στην παραλία του Άη Γιάννη θα πρέπει να περπατήσετε λιγότερο από ένα χιλιόμετρο πάνω σε διαμορφωμένο παράκτιο μονοπάτι, από το σημείο όπου καταλήγει δρόμος προσεγγίσιμος για ΙΧ και τα μικρά λεωφορεία που θα βρείτε στη Γαύδο.






Το κολπάκι ανατολικά απόληξη χειμάρρου


Σελίδες