Στον άγνωστο υπόγειο κόσμο κάτω από την πόλη της Σητείας - Ιστορίες, Ρεπορτάζ, Σχολιασμός Κρήτης Blog | e-storieskritis.gr

Τρίτη 3 Οκτωβρίου 2023

Στον άγνωστο υπόγειο κόσμο κάτω από την πόλη της Σητείας

 


Ένας άγνωστος υπόγειος κόσμος, καλά κρυμμένος εδώ και πολλούς αιώνες, βρίσκεται κάτω από την πόλη της Σητείας.


Όπως αναφέρει ο Γιάννης Δασκαλάκης, του οποίου και το σχετικό φωτογραφικό υλικό, το 2016 έγινε μια προσπάθεια χαρτογράφησης των υπόγειων στοών της Σητείας, από την Σπηλαιολογική ομάδα που αποτελούσαν ο ίδιος, ο Παύλος Καπετανάκης και ο Μανόλης Δαμουλάκης, κατόπιν αιτήματος της τότε Δημοτικής Αρχής.


Ζητούμενο το να διερευνήσουν αν υπάρχει η δυνατότητα ανάδειξης κάποιας διαδρομής στον υπόγειο κόσμο της Σητείας.




Δυστυχώς τότε διαπίστωσαν πως η πιο σημαντική στοά, αυτή που επικοινωνούσε με την «Καζάρμα», στα περισσότερα σημεία της εμφάνιζε θεμέλια μεταγενέστερων οικοδομών, πράγμα που έδειξε ότι  δεν υπάρχει καμία δυνατότητα αξιοποίησης.


Όμως υπάρχει πρόταση εκμεταλλεύσιμη προκειμένου να αξιοποιηθεί μια μικρή στοά που χρησιμοποιήθηκε ως καταφύγιο κατά την Κατοχή και βρίσκεται στις "Πάπιες".


Αυτή μπορεί να μετατραπεί σε ένα μικρό πολεμικό μουσείο μίας και ο χώρος ενδείκνυται για κάτι τέτοιο ενώ έχουμε ανάλογα παραδείγματα αξιοποίησης στην περιοχή των Χανίων.


Πρόσφατα μάλιστα επισκέφθηκε το σημείο και ο νυν δήμαρχος Σητείας Γιώργος Ζερβάκης, που βρήκε την ιδέα εξαιρετική και δήλωσε ότι θα ξεκινήσει άμεσα να την επεξεργάζεται.









 

 

Σελίδες