Καρύδια: Μια μοναδική νοστιμιά με πολλά οφέλη για την υγεία - Ιστορίες, Ρεπορτάζ, Σχολιασμός Κρήτης Blog | e-storieskritis.gr

Σάββατο 30 Σεπτεμβρίου 2023

Καρύδια: Μια μοναδική νοστιμιά με πολλά οφέλη για την υγεία

 


Τα καρύδια είναι ένα θαύμα της φύσης και μια μοναδική νοστιμιά που στην Κρήτη έχουμε μάθει να τρώμε και νωπά αλλά και όταν πλέον ο καρπός τους ξεραθεί.


Η καρυδιά είναι ένα ευλογημένο δέντρο, εκμεταλλεύσιμο από την κορφή ως τα "νύχια". Οι καρποί της τρώγονται, τα φύλλα της διατίθενται επίσης για κατανάλωση ή χρήση σε αφεψήματα ενώ το ξύλο της χρησιμοποιείται για την κατασκευή επίπλων. 


Παλιά οι γυναίκες στην Κρήτη έβραζαν τα φύλλα της καρυδιάς και με το νερό αυτό λούζονταν για να ενισχύσουν το σκούρο χρώμα των μαλλιών τους με φυσικό τρόπο.


Τα καρύδια αποτελούν μια αρκετά θερμιδογόνα αλλά πολύ ωφέλιμη τροφή.Είναι μια κατά βάση πρωτεϊνική τροφή. Περιέχουν ω3 λιπαρά οξέα, ορισμένες βιταμίνες του συμπλέγματος Β, βιταμίνη Ε και φυτικές ίνες. Ακόμα περιέχουν και μέτρια ποσότητα ασβεστίου, μαγνησίου, σιδήρου και ψευδαργύρου.


Η συγκομιδή του καρυδιού γίνεται στα τέλη Σεπτεμβρίου αλλά μόλις μεστώσει όσοι πραγματικά ξέρουν το πόσο νόστιμο είναι νωπό επιλέγουν να το καταναλώσουν έτσι, πριν ξεραθεί. Μπορεί αν δεν φορέσουν γάντια τα χέρια τους να βαφτούν από το περίβλημα του καρυδιού όμως η γεύση του φρέσκου αποζημιώνει και με το παραπάνω.


Στα χωριά της Κρήτης πάντα όλα τα νοικοκυριά είχαν, κι έχουν ακόμα, τα περισσότερα, τις καρυδιές τους. Όταν έφτανε ο καιρός της συγκομιδής τις ράβδιζαν με τα παιδιά να αναλαμβάνουν το ρόλο της συλλογής των καρυδιών από το έδαφος. Μετά αφαιρούσαν το πράσινο περίβλημα τους και τα άπλωναν για μέρες στον ήλιο να ξεραθούν τελείως πριν τα αποθηκεύσουν.


Τα καρύδια περιέχουν ω3 λιπαρά οξέα σε μεγαλύτερη συγκέντρωση απ’ ότι οι υπόλοιποι ξηροί καρποί. Τα ω3 λιπαρά οξέα, σύμφωνα με έρευνες, προστατεύουν τον οργανισμό από καρδιαγγειακές παθήσεις. Η καθημερινή κατανάλωση μικρής ποσότητας καρυδιών ασκεί προστατευτική δράση στις αρτηρίες μειώνοντας την εμφάνιση θρομβώσεων.


Επίσης, μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης εγκεφαλικών επεισοδίων και εμφραγμάτων καθώς επίσης μειώνει την ολική και την κακή LDL χοληστερόλη του αίματος και περιορίζει την απώλεια οστικής μάζας.

 

Προληπτική δράση κατά παθήσεων


Τα καρύδια φαίνεται να έχουν προληπτική δράση για κάποιες μορφές καρκίνου.Η βιταμίνη Ε, που περιέχουν πιθανόν να έχει προστατευτικό ρόλο σε διάφορες εκφυλιστικές ασθένειες, όπως αυτή του γήρατος και του καρκίνου του προστάτη.


Σύμφωνα με μεγάλη έρευνα του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ που έγινε σε γυναίκες, η καθημερινή κατανάλωση καρυδιών εμποδίζει επίσης  την ανάπτυξη διαβήτη τύπου 2. Τα ακόρεστα λιπαρά των καρυδιών βελτιώνουν το μεταβολισμό της γλυκόζης και βοηθούν τη δράση της ινσουλίνης.


Η βιταμίνη Ε, η οποία εμπεριέχεται σε ικανοποιητική ποσότητα στα καρύδια, είναι μια αντιοξειδωτική ουσία η οποία επιβραδύνει το τάγγισμα των λιπών στις τροφές και στο πεπτικό σύστημα.


Τα ω3 λιπαρά οξέα τα οποία βρίσκονται μέσα στα καρύδια, συμβάλλουν επίσης σημαντικά και στη βελτίωση των πνευματικών λειτουργιών του εγκεφάλου.


Επιπλέον, τα καρύδια έχει βρεθεί να έχουν κάποια θετική επίδραση στη διάθεση του ατόμου σε ότι αφορά τον ψυχισμό του. Παρεμποδίζουν την εμφάνιση των συμπτωμάτων της κατάθλιψης αλλά και άλλων μορφών σοβαρότερων ψυχώσεων όπως της διπολικής διαταραχής.Οι φυτικές ίνες που περιέχουν τα καρύδια βελτιώνουν τέλος τη λειτουργία του εντέρου. 




Σελίδες