Ο παπά Τζιρίτης: Ένας θρυλικός ιερέας, δρομέας μεγάλων αποστάσεων - Ιστορίες, Ρεπορτάζ, Σχολιασμός Κρήτης Blog | e-storieskritis.gr

Δευτέρα 21 Αυγούστου 2023

Ο παπά Τζιρίτης: Ένας θρυλικός ιερέας, δρομέας μεγάλων αποστάσεων

 


Ιερέας θρύλος για την Κρήτη που οι περισσότεροι τον γνωρίζουν με το προσωνύμιο του κι όχι με το κανονικό του όνομα ήταν ο παπά Τζιρίτης.


Ο Ευάρεστος Ταμιωλάκης , όπως λοιπόν  ήταν το όνομα του, γεννήθηκε το 1852 στον Άγιο Γεώργιο Λασιθίου από το Δημήτρη και Ευφροσύνη Ταμιωλάκη. Μάλιστα έξω από το Μουσείο του Αγίου Γεωργίου έχει στηθεί στη μνήμη του προτομή.


Κυρίως όμως τη ζωή του τη συνέδεσε με τους Κασσάνους Πεδιάδος όπου έζησε, παντρεύτηκε και πέθανε το 1937.


Ο παπά Τζιρίτης έμεινε στην ιστορία για τις αθλητικές επιδόσεις του, καθώς εκτός από ιερέας ήταν και δρομέας μεγάλων αποστάσεων με τεράστια αποθέματα αντοχής και εξαιρετικές επιδόσεις.




Αυτές εξάλλου έγιναν αιτία για να του αποδοθεί το παρατσούκλι του παπά Τζιρίτη, από το τζιριτώ ή ατζιριτώ που στην Κρήτη σημαίνει τρέχω πολύ γρήγορα.


Έλαβε μέρος σε πολλούς αγώνες στην Κρήτη, την Ελλάδα και το εξωτερικό ενώ έφθασε μέχρι και την Αμερική προκειμένου να τρέξει και να δοκιμάσει τις αντοχές του.


Τα Μέσα Ενημέρωσης εκείνης της εποχής έγραφαν διθυραμβικά σχόλια για τον παπά Τζιρίτη και τα ρεκόρ που πετύχαινε. Μάλιστα έτρεχε με τα κρητικά στιβάνια του κι αυτό έκανε την προσπάθεια του ακόμα πιο δύσκολη και ξεχωριστή.


Στις 12 Νοεμβρίου 1912 είχε λάβει μέρος στο κλασικό μαραθώνιο της Αθήνας τερματίζοντας στο Παναθηναϊκό Στάδιο σε χρόνο ρεκόρ 2 ώρες και 5 λεπτά!


Μάλιστα αυτή του η επιτυχία έγινε αφορμή για να του φτιάξουν και στίχους που έλεγαν:


«Γεια σου παπα- Ευάρεστε,

γεια σου παπα-Τζιρίτη

εις την Αθήνα πάτησες

και τίμησες την Κρήτη».




Όταν το 1904 πήγε στην Αμερική για συμμετάσχει στην ολυμπιάδα του Σαιντ Λούις, βίωσε μια μεγάλη περιπέτεια καθώς κάποιοι φοβήθηκαν πως εκείνος θα βγει νικητής και προσπάθησαν να τον δωροδοκήσουν για να μην τρέξει. Εκείνος φυσικά αρνήθηκε κι έτσι τον συνέλαβαν με διάφορες δικαιολογίες και τον φυλάκισαν μέχρι που τελείωσαν οι αγώνες.  


Μάλιστα η ικανότητα και αντοχή του στο να τρέχει μεγάλες αποστάσεις φάνηκαν χρήσιμα και στις κρητικές επαναστάσεις, όπου έπαιξε το ρόλο συνδέσμου αλλά και αγγελιοφόρου.


Προς τιμήν του καθιερώθηκε να πραγματοποιείται σε ετήσια βάση με τη στήριξη του ΣΕΓΑΣ ο Διεθνής  Ημιμαραθώνιος Παπατζιρίτειος Δρόμος  στα μέρη όπου έζησε και δραστηριοποιήθηκε η σημαντική αυτή εκκλησιαστική μορφή.

Σελίδες