Τίμησαν τα 50 χρόνια αφιέρωσης στην Εκκλησία του Ηρακλειώτη Πατριάρχη κ.κ Θεοδώρου του Β' - Ιστορίες, Ρεπορτάζ, Σχολιασμός Κρήτης Blog | e-storieskritis.gr

Τρίτη 15 Αυγούστου 2023

Τίμησαν τα 50 χρόνια αφιέρωσης στην Εκκλησία του Ηρακλειώτη Πατριάρχη κ.κ Θεοδώρου του Β'

 


Την επέτειο συμπλήρωσης πενήντα χρόνων από την αφιέρωση στην Εκκλησία του Πάπα και Πατριάρχη Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρου Β’ τίμησε η Αρχιεπισκοπή Κρήτης και η Ιερά Μονή Αγκαράθου, απ’ όπου ξεκίνησε, με τη μοναχική του κουρά, το μακρύ και δύσκολο δρόμο που τον έφερε στον πατριαρχικό θρόνο.


Την Κυριακή 13 Αυγούστου πραγματοποιήθηκε μια σεμνή αλλά γεμάτη συγκίνηση τελετή στη Μονή Αγκαράθου, παρουσία του Σεβασμιωτάτου Αρχιεπισκόπου Κρήτης κ. Ευγενίου, πλήθους Μητροπολιτών από την Κρήτη, την Αφρική κι άλλες περιοχές της χώρας και του εξωτερικού αλλά και εκατοντάδων πιστών.
Αρχικά τελέσθηκε ο Εσπερινός και Παράκληση στην Παρθένο, ένεκα των ημερών. Αμέσως μετά στον αύλειο χώρο του ιστορικού μοναστηριού ο Αρχιεπίσκοπος Κρήτης προσφώνησε τον Μακαριώτατο με θερμά λόγια αποκαλώντας τον «γλυκύ» και «δικό μας Θεόδωρο».


«Πενήντα χρόνια από τη μοναχική σας αφιέρωση, έχετε το Χριστό να ευφραίνει την καρδιά σας»…είπε απευθυνόμενος στο Μακαριώτατο τονίζοντας πως ο Θεόδωρος ποτέ δε λησμόνησε την Κρήτη, το Μοναστήρι της Αγκαράθου, ποτέ δε λησμόνησε πως είναι πάνω απ όλα μοναχός.
«Τιμούμε ένα μοναχό-Πατριάρχη», ανέφερε, «έναν Πατριάρχη που γνωρίζει την τέχνη του πατρικού λόγου». «Είναι Θεού δώρο ο Θεόδωρος», συμπλήρωσε λέγοντας του εμφατικά: «Σας αγαπούμε, σας σεβόμαστε, σας ευγνωμονούμε,  γιατί είστε αυτό που είστε…και παρακαλούμε ο Θεός να σας προσφέρει μακρότητα ημερών».


Ολοκληρώνοντας την προσφώνηση του ο Αρχιεπίσκοπος Κρήτης δώρισε στον Πάπα και Πατριάρχη Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής ένα εγκόλπιο με χαραγμένη προσευχή στην επιφάνεια του (Κύριος εξ ουρανού επί τη γη επέβλεψε...)
Για το σπουδαίο έργο και την προσωπικότητα του Μακαριωτάτου μίλησαν σε χαιρετισμό τους ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης και ο ΓΓ Απόδημου Ελληνισμού Γιάννης Χρυσουλάκης καθώς και ο Αντιδήμαρχος Μινώα Πεδιάδας Κώστας Αραβιάκης.


Εκτενή αναφορά στον Τιμώμενο έκανε ο Μητροπολίτης Πέτρας και Χερρονήσου κ. Γεράσιμος, ο οποίος ήταν και ο κεντρικός ομιλητής της εκδήλωσης.


Μίλησε για τον «Ιεραπόστολο που ποτέ δεν χάνει το χαμόγελο του», όπως περιέγραψε τον Θεόδωρο, αναφέρθηκε στο χριστιανικό οικογενειακό περιβάλλον όπου μεγάλωσε αλλά και για τη σχέση που έκτισε με την Εκκλησία στην πορεία των χρόνων.
Στάθηκε στην ιδιαίτερη σχέση που συνδέει το Μακαριώτατο με την Παναγία, μια εικόνα της οποίας κουβαλά πάντα στις αποσκευές του, και βέβαια με το μοναστήρι της Αγκαράθου όπου έγινε η μοναχική του κουρά και υπήρξε πάντοτε αφετηρία και κατάληξη της παρουσίας του στην Κρήτη.


Πλούσιο το έργο του Πάπα και Πατριάρχη Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής στον πατριαρχικό θρόνο και δεν θα μπορούσε να μην καλύψει μεγάλο μέρος της ομιλίας του κ. Γερασίμου.


Όπως είπε, «το ήθος του τον βοήθησε να διαχειριστεί  τις μεγάλες ανάγκες του Πατριαρχείου… Ο Μακαριώτατος έθεσε ως άμεσες προτεραιότητες την κάλυψη των εκπαιδευτικών, υγειονομικών, κοινωνικών αναγκών στην Αφρική, αδιακρίτως. Διατρέχει την Αφρική από το ένα άκρο της ως το άλλο για να επιβλέψει ιδρύματα και δομές. Δεν θέλει κανείς να φεύγει από κοντά του πικραμένος».


Ξεχωριστή αναφορά έγινε στη βαθιά μελέτη του Μακαριωτάτου στους βίους Αγίων και σπουδαίων εκκλησιαστικών μορφών μέσα από τις οποίες έμαθε να αγωνίζεται και να μην χάνει την ελπίδα και το χαμόγελο του.
Ο Σεβασμιώτατος Πέτρας και Χερρονήσου μίλησε όμως και για τις στιγμές που ο Θεόδωρος επιστρέφει στο Μοναστήρι της Αγκαράθου, το πώς εκδύεται των πατριαρχικών αμφίων και μένει με το ράσο του για να προσευχηθεί μπροστά στην Παναγία με θέρμη. «Έφθασε ψηλά αλλά ποτέ δεν ξέχασε από πού ξεκίνησε», τόνισε με έμφαση.


Λαμβάνοντας τον λόγο και εμφανώς συγκινημένος για όσα ελέχθησαν για το πρόσωπο του ο Τιμώμενος Πατριάρχης είπε πως πέρασαν 50 χρόνια σαν να ήταν μια μέρα.Περιέγραψε με γλαφυρό τρόπο το πώς η Παναγία έγινε για εκείνον μάνα και προστάτης και βοηθός.
Άκουγε, είπε, από τα πρώτα μοναχικά του σκιρτήματα την Παναγία, από το μεγάλο εικόνισμα της που είχε στο κελί του, να του λέει «Παιδί μου, κάτι μεγάλο φυλάω για σένα». Και τα χρόνια πέρασαν κι έφθασε στο Πατριαρχείο Αλεξανδρείας και τότε κατανόησε τα λόγια της Παναγίας της Ορφανής.


Μάλιστα έστειλε με αφορμή τη δική του εμπειρία με την Θεοτόκο μήνυμα σε όλους τους πιστούς: «Έχετε της εμπιστοσύνη, έχετε το θάρρος σας σ’ εκείνη, το βλέμμα στη μορφή της, και δεν θα σας αφήσει ποτέ. Σας μιλά απόψε το δικό της παιδί που τα έζησε αυτά».


Πολλά τα ευχαριστώ που ο Πατριάρχης απηύθυνε στους οργανωτές της εκδήλωσης τιμής προς το πρόσωπο του κι επίσης στον Αρχιεπίσκοπο Κρήτης,  στον Μητροπολίτη Πέτρας και Χερρονήσου για τα λόγια του που θα δροσίζουν την επιστροφή του στην Αφρική.


Απευθυνόμενος ξεχωριστά στον Περιφερειάρχη Κρήτης του είπε: «Σταύρο κάνε μου ένα δώρο, το μοναστήρι μου λαβώθηκε από τους σεισμούς, μην το αφήσεις αβοήθητο, μην το ξεχάσεις».
Στο τέλος της εκδήλωσης ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής απένειμε το Μεγαλόσταυρο του Πατριαρχείου του στον Αρχιεπίσκοπο Κρήτης, και στο Μοναστήρι της Αγκαράθου ένα ξεχωριστό δώρο από έβενο του Σουδάν.
Σε όλους τους παριστάμενους δώρισε ένα δίπτυχο ενθύμιο της 50ετούς επετηρίδας της μοναχικής κουράς του κι ένα μικρό ξύλινο σταυρό ενώ προσέφερε προσωπικά δώρα στους μουσικούς και το χορευτικό συγκρότημα που πλαισίωσαν την εκδήλωση.


Το σύντομο μουσικοχορευτικό πρόγραμμα με κρητικούς χορούς και τραγούδια  φάνηκε να το απολαμβάνει ιδιαιτέρως ο Τιμώμενος. Μάλιστα στο ξεκίνημα του ο Δημήτρης Βερεράκης με τους συνεργάτες του έπαιξε και ερμήνευσε στίχους ειδικά για το πρόσωπο του Πάπα και Πατριάρχη  Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής γραμμένους από τον Νίκο Ηλιάκη.


Σελίδες