Το πανέμορφο φαράγγι Δελιανών-Μεσαυλίων στην Κίσσαμο Χανίων - Ιστορίες, Ρεπορτάζ, Σχολιασμός Κρήτης Blog | e-storieskritis.gr

Πέμπτη 15 Ιουνίου 2023

Το πανέμορφο φαράγγι Δελιανών-Μεσαυλίων στην Κίσσαμο Χανίων

 


Μια όαση πρασίνου, με επιβλητικά ψηλά τοιχώματα είναι το φαράγγι που ανοίγεται ανάμεσα στους οικισμούς των Δελιανών και Μεσαυλίων Κισσάμου Χανίων.


Πρόκειται για ένα φαράγγι με μήκος περίπου πέντε χιλιόμετρα, εύκολο στη διάσχιση του και πολύ ευχάριστο καθώς οι εναλλαγές τοπίων και εικόνων γεμίζουν το μάτι και την ψυχή.


Το φαράγγι μπορεί να το περπατήσει κανείς είτε ξεκινώντας από την πλευρά των Δελιανών, υπάρχει διαμορφωμένο σημείο όπου μπορεί κανείς να καθίσει, να ξεκουραστεί ή να κάνει πικ νικ στην είσοδο του, είτε από την πλευρά των Μεσαυλίων για να καταλήξει Δελιανά.


Το φαράγγι είναι γεμάτο πλατάνια, χαρουπιές, καστανιές κι άλλα δέντρα και χαμηλή βλάστηση ενώ τους χειμερινούς μήνες το διασχίζει ποτάμι. Μάλιστα το 2019 είχε κατεβάσει τεράστιο όγκο νερού πλημμυρίζοντας τα πάντα και προκαλώντας καταστροφές. Τότε διαλύθηκε κι ένα τσιμεντένιο μονοπάτι που είχαν δημιουργήσει οι ντόπιοι εντός του φαραγγιού για να προσεγγίζουν τις πηγές νερού που διέθετε και αξιοποιούσαν για να τροφοδοτούν με νερό αρκετές περιοχές.




Σήμερα ανάλογα με τη διαμόρφωση του εδάφους θα δείτε ένα υποτυπώδες μονοπάτι άλλοτε αριστερά, άλλοτε δεξιά κι άλλοτε στο μέσο του φαραγγιού καθώς και πρόχειρη σηματοδότηση που επιτρέπει στους πεζοπόρους, κάθε ηλικίας, να το διασχίσουν με ασφάλεια.


Το σίγουρο πάντως είναι πως τα ψηλά τοιχώματα  του φαραγγιού δεν προσφέρονται για αναρρίχηση καθώς εκεί έχασε τη ζωή του το 1998 ένας νεαρός αναρριχητής με καταγωγή από τα Δελιανά που ζούσε Αθήνα. Μια λάθος κίνηση κι ένα δέντρο που πήγε να κρατήσει και αποκολλήθηκε του στοίχησαν τη ζωή και σήμερα στο σημείο έχει στηθεί ένα μικρό εικονοστάσι να θυμίζει στους περαστικούς τι είχε συμβεί.


Την Άνοιξη που η φύση είναι στα καλύτερα της και ειδικά αν έχει προηγηθεί βροχερός χειμώνας και υπάρχει ακόμα νερό στο φαράγγι είναι η καλύτερη εποχή για να το επισκεφθεί κανείς.


Οι κάτοικοι των Δελιανών στο διαμορφωμένο χώρο στην είσοδο του κάθε χρόνο στήνουν γλέντι για την Πρωτομαγιά ενώ γενικότερα λόγω του ότι είναι μικρό και όμορφο φαράγγι δέχεται αρκετές επισκέψεις στη διάρκεια της τουριστικής περιόδου.


Σε ότι αφορά πάντως την ονομασία του όπως θα διαπιστώσετε, αν βρεθείτε εκεί, υπάρχει μια διχογνωμία. Οι Δελιανοί το λένε φαράγγι των Δελιανών και εκείνοι που ζουν Μεσαύλια το αποκαλούν φαράγγι των Μεσαυλίων.














Σελίδες