Ιστορικές στιγμές στην πρώτη Θεία Λειτουργία μετά από 200 χρόνια στο ναό των Αγίων Πάντων στις Στέρνες - Ιστορίες, Ρεπορτάζ, Σχολιασμός Κρήτης Blog | e-storieskritis.gr

Τρίτη 13 Ιουνίου 2023

Ιστορικές στιγμές στην πρώτη Θεία Λειτουργία μετά από 200 χρόνια στο ναό των Αγίων Πάντων στις Στέρνες



Ιστορική η πρώτη φορά, μετά από 200 χρόνια, Θεία Λειτουργία, που τελέστηκε στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό των Αγίων Πάντων στις Στέρνες Ακρωτηρίου, την Κυριακή 11 Ιουνίου, κι όσοι βρέθηκαν εκεί βίωσαν ένα όμορφο και πρωτόγνωρο συναίσθημα.


Ο Ναός ανοικοδομήθηκε επί Νικηφόρου Φωκά τον 8ο με 9ο αιώνα κατά την α΄ βυζαντινή περίοδο, σύμφωνα με τον ρυθμό της βυζαντινής αρχιτεκτονικής σταυροειδούς με τρούλο. Υπήρξε, σύμφωνα με την περιγραφή του G. Gerola, κτίσμα που δεν διέθετε νάρθηκα και πλευρικά παρεκκλήσια ενώ στο κέντρο του, μεταγενέστερα, κατασκευάστηκε ένας τάφος που φέρει επάνω του ζωγραφισμένα φύλλα αμπελιού.Οι πληροφορίες που διασώθηκαν αναφέρουν πως υπήρξε περίοδος στη λειτουργία του που μετατράπηκε σε μοναστήρι. 


Με μελανά γράμματα στην ιστορία τόσο του Ναού όσο και του χωριού γράφτηκε ωστόσο το γεγονός της καταστροφής του από τους ντόπιους για γεωστρατηγικούς λόγους, την περίοδο κατάκτησης της περιοχής από τους Τούρκους. Σήμερα σώζονται τα ερείπιά του που αποδίδουν με ακρίβεια την σταυροειδή αρχιτεκτονική του ενώ έχει ανακηρυχθεί διατηρητέος από την Αρχαιολογική Υπηρεσία.




Το απόγευμα του Σαββάτου, 10 Ιουνίου, πραγματοποιήθηκε, η Ακολουθία του Εσπερινού και της αρτοκλασίας. Την Κυριακή, ανήμερα της εορτής, τελέσθηκε στον ερειπωμένο ναό η Ακολουθία του Όρθρου και η Θεία Λειτουργία, με το πέρας της οποίας ακολούθησε το Ιερό Μνημόσυνο των 10 Στερνιανών ανδρών, εκτελεσθέντων από τους Γερμανούς στις 5 Ιουνίου 1941.


Τα ονόματα των εκτελεσθέντων είναι:


Νικόλαος Τσουρλάκης ετών 41

Γεώργιος Πατεράκης ετών 46

Νικόλαος Παπαδομανωλάκης ετών 48

Ιωάννης Λίτινας ετών 42

Μάρκος Πατρελάκης ετών 39

Βασίλειος Βεργανελάκης ετών 25

Ηλίας Τρουλάκης ετών 54

Ιωάννης Γιαννακάκης ετών 64

Εμμανουήλ Μπιωτάκης ετών 26

Αντώνιος Παντελάκης ετών 35




Οι Ιερές Ακολουθίες τελέσθηκαν κατά τη δέουσα εκκλησιαστική τάξη και λαμπρότητα απ’ τον Εφημέριο της Ενορίας, Πανοσιολογιώτατο Αρχιμανδρίτη του Οικουμενικού Θρόνου π. Μελχισεδέκ Αμπελικάκη και τον Αιδεσιμολογιώτατο Πρωτοπρεσβύτερο π. Γεώργιο Δασκαλάκη με την θερμή συμμετοχή πλήθους ευλαβών πιστών, και δη νέων, εκπροσώπων των τοπικών αρχών και πολιτιστικών φορέων του τόπου. 









 


Σελίδες