Πρώτη Θεία Λειτουργία, μετά από 200 χρόνια, στον ερειπωμένο ναό Αγίων Πάντων στις Στέρνες Χανίων - Ιστορίες, Ρεπορτάζ, Σχολιασμός Κρήτης Blog | e-storieskritis.gr

Κυριακή 11 Ιουνίου 2023

Πρώτη Θεία Λειτουργία, μετά από 200 χρόνια, στον ερειπωμένο ναό Αγίων Πάντων στις Στέρνες Χανίων

 


Θεία Λειτουργία τελείται σήμερα, για πρώτη φορά μετά από περίπου 200 χρόνια, στον ερειπωμένο ναό των Αγίων Πάντων στις Στέρνες Χανίων.


Η Ενορία Στερνών με τον εφημέριο της, τον Πανοσιολογιώτατο Αρχιμανδρίτη Μελχισεδέκ Αμπελικάκη, αποφάσισαν να τιμήσουν τους εορτάζοντες Αγίους Πάντες σ' ένα ναό που παρότι βρίσκεται σε ερειπώδη κατάσταση αποτελεί μνημείο-στολίδι για την περιοχή.




Πρόκειται για ναό που χρονολογείται από τον 8ο-9ο αιώνα κτισμένο σε σχήμα σταυροειδές. Διατηρούνται σε ένα ικανοποιητικό ύψος οι τοίχοι δυτικά, βόρεια και νότια ενώ σε χαμηλότερο ο ανατολικός. Υπήρξε μονότρουλλος χωρίς νάρθηκα και πλευρικά παρεκκλήσια, όπως τον κατέγραψε ο G. Gerola στον τόμο με τα εκκλησιαστικά μνημεία της Κρήτης.


Στο πλαίσιο της σημερινής γιορτής θα τελεσθεί Όρθρος και Θεία Λειτουργεία ενώ θα πραγματοποιηθεί λιτανεία της Σεπτής Εικόνας των τιμώμενων Αγίων Πάντων. Θα ακολουθήσει μνημόσυνο των 10 εκτελεσθέντων της 5ης Ιουνίου 1941. 


Πρόκειται για άνδρες από το χωριό των Στερνών που συγκέντρωσαν οι Γερμανοί στην πλατεία του χωριού και εκτέλεσαν χωρίς οίκτο. Αρχικά μάζεψαν στο σημείο πάνω από 100 κατοίκους και έστησαν ένα πρόχειρο στρατοδικείο για να αποδώσουν κατηγορίες θεωρώντας πως άνδρες από τις Στέρνες πήραν μέρος στη Μάχη της Κρήτης κατηγορώντας τους και για άλλα αδικήματα. Πριν καταλήξουν στον αριθμό όσων θα εκτελούσαν ήλθε γραπτή εντολή να σκοτώσουν δέκα, τους οποίους και επέλεξαν τυχαία. 


Το σχήμα της κάτοψης του ναού, πηγή: G. Gerola, Monumenti Veneti





Σελίδες