Οι καταρράκτες της Πυθάρας στα Αποίκια της Άνδρου-Ένας καταπράσινος νεραϊδότοπος - Ιστορίες, Ρεπορτάζ, Σχολιασμός Κρήτης Blog | e-storieskritis.gr

Πέμπτη 4 Μαΐου 2023

Οι καταρράκτες της Πυθάρας στα Αποίκια της Άνδρου-Ένας καταπράσινος νεραϊδότοπος

 


Μπορεί τα περισσότερα νησιά των Κυκλάδων να υποφέρουν από την απουσία πηγαίου νερού όμως στην Άνδρο το υγρό στοιχείο αφθονεί και φθάνει σε σημείο να σχηματίζει μέχρι και καταρράκτες ακόμα κι όταν διανύουμε χρονιές με περιορισμένες βροχοπτώσεις.


Οι καταρράκτες της Πυθάρας, για τους οποίους ο λόγος, βρίσκονται έξω από τον οικισμό Αποίκια, σε απόσταση δέκα λεπτών από τον δρόμο.


Μια πινακίδα κι ένα ευδιάκριτο καταπράσινο μονοπάτι σε οδηγεί σ’ αυτούς με το τοπίο, που συναντάς σε όλη τη διαδρομή, να παραπέμπει σε νεράιδες και ξωτικά.


Ψηλά δέντρα, λουλούδια, μικρές λιμνούλες, πουλιά που δε σταματούν ούτε λεπτό το τραγούδι τους, βράχοι και πανίδα του γλυκού νερού συνθέτουν ένα σκηνικό παραμυθένιο.




Δεν είναι εξάλλου τυχαίο που οι ντόπιοι θεωρούν αυτό τον τόπο  Νεραϊδότοπο και οι παλιοί θα χουν πολλές ιστορίες να διηγηθούν για τα πλάσματα που η παράδοση ήθελε να ζουν κρυμμένα ανάμεσα στα δέντρα και τα νερά.


Οι πηγές των καταρρακτών της Πυθάρας βρίσκονται στο όρος Πέταλο, στην περιοχή Ευρουσιές, και οι εκβολές τους είναι στην παραλία Γιάλια.


Σήμερα ένα μέρος απ' αυτά τα νερά  χρησιμοποιείται για την άρδευση των χωραφιών ενώ από το 1863 μέχρι το 1936 κινούσε την περίφημη Φάμπρικα Εμπειρίκου, που συναντάμε σε χαμηλότερο σημείο, ανάμεσα σε Αποίκια και Στενιές.


Η Φάμπρικα ήταν στην πραγματικότητα ένας γιγαντιαίος νερόμυλος και το νερό της Πυθάρας του έδινε ενέργεια όχι απλά για να αλέθει σιτηρά αλλά για να μπορεί να παράγει ζυμαρικά, αφού αυτό ήταν το αντικείμενο του εργοστασίου.


Αγαπημένο... ζευγάρι



Λίγο πριν την παραλία το νερό από τους καταρράκτες σχηματίζει ποτάμι

Οι εκβολές 

Εδώ έπεφτε με ορμή το νερό από την Πυθάρα και γύριζε τον τεράστιο σιδερένιο μύλο της Φάμπρικας


Σελίδες