Δίλακκος: Το σχεδόν έρημο χωριό του Μεραμπέλου παρά την προνομιακή θέση όπου κτίστηκε - Ιστορίες, Ρεπορτάζ, Σχολιασμός Κρήτης Blog | e-storieskritis.gr

Πέμπτη 27 Απριλίου 2023

Δίλακκος: Το σχεδόν έρημο χωριό του Μεραμπέλου παρά την προνομιακή θέση όπου κτίστηκε

 


Ο Δίλακκος υπήρξε οικισμός της Νεάπολης στο Μεραμπέλο και σήμερα ανήκει στο Δήμο Αγίου Νικολάου.


Ελάχιστοι άνθρωποι ζουν πλέον στο μικρό χωριό που είναι κτισμένο σε μικρό ύψωμα, σε περίπου 400 μέτρα υψόμετρο, με όμορφη θέα προς τη θάλασσα.


Αν και τις πρώτες απογραφές του τις συναντάμε μετά το 1900 η ιστορία του φαίνεται να ξεκινάει λίγο πριν τα μέσα του 1600.Το 1903 ζούσαν εκεί 27 κάτοικοι ενώ το 1920 έφθασαν του 47 με τον μεγαλύτερο πληθυσμό να καταγράφεται το 1940 οπότε ο οικισμός κατοικούνταν από 122 άτομα.


Μετά σταδιακά άρχισε η εγκατάλειψη, όπως συνέβη και στον διπλανό, σχεδόν ενωμένο με το Δίλακκο, οικισμό της Αγίας Σοφίας.


Η δυσκολία πρόσβασης, μια που τότε δεν υπήρχαν δρόμοι, το νερό που δεν ήταν άφθονο, το ρεύμα που δεν υπήρχε αλλά κυρίως η αδυναμία τα παιδιά των εκεί οικογενειών να έχουν μια καλύτερη τύχη από τους γονείς τους έκανε το χωριό να πάψει να είναι ζωντανό.


Σήμερα τα περισσότερα σπίτια στο Δίλακκο είναι ερειπωμένα και τα στενά σοκάκια του χορταριασμένα. Καμαρόσπιτα χωρίς στέγες και άλλα πετρόκτιστα σπίτια ερμητικά κλειστά βρίσκονται κατά μήκος του μοναδικού τσιμεντένιου δρόμου του οικισμού. Οι ξυλόφουρνοι του πια δε μυρίζουν φρεσκοψημένο ψωμί και ο μόνος ήχος που ακούς είναι εκείνος των πουλιών που κουρνιάζουν στα πεύκα του και τραγουδούν αμέριμνα.


Λιγοστά κτίσματα παραμένουν κατοικήσιμα ενώ περισσή φροντίδα έχει δοθεί στη συντήρηση του ναού της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος που συναντάμε στο κέντρο του χωριού.Όπως μαρτυρά λιθανάγλυφη επιγραφή πάνω στην είσοδο του κτίστηκε το 1901 από τον Μιχαήλ Μιχαλομιχελάκη, προσκυνητή, όπως γράφει ο τάφος όπου αναπαύεται δίπλα στο ναό.


Δείτε επίσης:


Το σχεδόν έρημο μετόχι της Αγίας Σοφίας στο Μεραμπέλο με θέα προς τη θάλασσα


Αμυγδαλιά: Το όμορφο εγκαταλελειμμένο Μετόχι του Μεραμπέλου

 













Σελίδες