Ναός Αγίου Κωνσταντίνου & Ελένης Κάτω Γουβών: Αγιογραφήθηκε εσωτερικά κι επιπλέον έγινε hi-tech - Ιστορίες, Ρεπορτάζ, Σχολιασμός Κρήτης Blog | e-storieskritis.gr

Τετάρτη 22 Μαρτίου 2023

Ναός Αγίου Κωνσταντίνου & Ελένης Κάτω Γουβών: Αγιογραφήθηκε εσωτερικά κι επιπλέον έγινε hi-tech

 


Μπορεί να καθυστέρησαν κατά 110 χρόνια τα εγκαίνια του όμως σήμερα έχει μετατραπεί σ’ ένα στολίδι για την Ενορία όπου ανήκει αλλά και για την περιοχή που τον φιλοξενεί.


Ο λόγος για το ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης, στις Κάτω Γούβες ,ο οποίος κτίστηκε στις αρχές του 20ου αιώνα και συγκεκριμένα το 1910, αλλά εγκαινιάστηκε στις 25 Ιουλίου του 2020.


Η θέση όπου ανεγέρθηκε ειδυλλιακή, δίπλα στην θάλασσα, ανάμεσα σε αλμυρίκια, εκεί όπου το ηλιοβασίλεμα βάφει τον ορίζοντα με υπέροχα χρώματα και κάνει το ναό να μοιάζει με μικρό κόσμημα πάνω στην ξηρά.


Μετά τα εγκαίνια του μάλιστα δρομολογήθηκαν πράγματα που έδωσαν ένα ξεχωριστό τόνο και στο εσωτερικό του.




Συγκεκριμένα, ολοκληρώθηκε η ιστόρηση του ναού με τοιχογραφίες, που κάλυψαν κάθε σπιθαμή του, φέρνοντας τη ζωή του Ιησού αλλά και πολλών Αγίων πιο κοντά στους πιστούς.


Ιδιαίτερη πινελιά η τοιχογράφηση της δυτικής πλευράς του, πάνω από την είσοδο, με την βάπτιση του Αγίου Κωνσταντίνου, που ίσως να είναι και η μοναδική τέτοια παράσταση σε αυτή τη θέση σε ιστορημένο ναό στον κόσμο.


Και δεν έγινε μόνο αυτό καθώς ο εφημέριος της Ενορίας, π. Δημήτριος Μιχούδης, φρόντισε να προσθέσει και μια πινελιά που σπάνια συναντάμε σε κρητικό ναό.


Και η πινελιά αυτή δεν ήταν ζωγραφική αλλά τεχνολογική. Με τηλεχειριστήριο μπορεί από μεγάλη απόσταση να ανάψει και να κλείσει το φωτισμό στο ναό αλλά και να προσθέσει ύμνους… Ναι καλά ακούσατε, μπαίνοντας στο ναό μπορεί κάποιος να ακούσει όμορφες εκκλησιαστικές μελωδίες ακόμα κι αν κανείς δεν βρίσκεται εκεί για να τον λειτουργήσει.


Από παλιά αυτή τη μικρή παραθαλάσσια εκκλησία επέλεγαν πολλοί για να τελέσουν μυστήρια, να παντρευτούν ή να βαπτίσουν, λόγω της θέσης της, τώρα προστέθηκαν κι άλλοι λόγοι γι αυτήν την επιλογή.


Για την ιστορία ν' αναφέρουμε πως τα εγκαίνια του ναού των Κάτω Γουβών τέλεσε το 2020 ο τότε Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Κνωσού και νυν Μητροπολίτης Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κ. Πρόδρομος, πλαισιωμένος από τον εφημέριο των Κάτω Γουβών π. Δημήτριο Μιχούδη και ιερείς κοντινών ενοριών, παρουσία πλήθους πιστών.


Ο μονόχωρος, καμαροσκεπτής, και σχετικά μικρού μεγέθους ναός, είναι κτισμένος με πέτρες που, σύμφωνα με την παράδοση, κατέβασε η βροχή από το βουνό της Έδερης.


Στο εσωτερικό του, πέρα από τον τοιχογραφικό διάκοσμο, δεσπόζει το ξύλινο τέμπλο που φέρει δεσποτικές εικόνες των αρχών του 20ου αιώνα, της Βρεφοκρατούσας (1912), του Παντοκράτορος (1912) καθώς και των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης (1969).Την αγιογράφηση του έκανε την περίοδο 2020-2021 ο αγιογράφος Κώστας Καστρινάκης.


Στην καμάρα του διακρίνεται λίθινο ενισχυτικό τόξο ενώ στο αγιοθύριδο περίτεχνο λαξευτό τέχνημα.Στην δυτική είσοδο, εξωτερικά, απεικονίζεται σε σύγχρονο ψηφιδωτό ο Άγιος Κωνσταντίνος και η Αγία Ελένη και σε χαμηλότερο επίπεδο η Παναγία Δεόμενη.


Ν' αναφέρουμε πως ο ναός δε γιορτάζει μόνο στις 21 Μαΐου, τους Αγίους Κωνσταντίνο και Ελένη, αλλά έχει καθιερωθεί να γιορτάζει και τον Άγιο Παντελεήμονα, στις 27 Ιουλίου, καθώς η πρώτη μεγάλη εικόνα που μπήκε εκεί (1956) ήταν του συγκεκριμένου Αγίου. Μάλιστα η εικόνα του προστέθηκε και εξωτερικά πάνω από τη νότια είσοδο.

 

Εξωτερικά, στη νότια πλευρά του ναού, λειτουργεί από τον Αύγουστο του 2019, σύγχρονο Ιερό Βαπτιστήριο για ενήλικες και παιδιά που έχουν περάσει ένα όριο ηλικίας και η βάπτιση τους σε κολυμβήθρα είναι δύσκολη.


Το Βαπτιστήριο χρησιμοποιείται κατά τους θερινούς μήνες, από Μάιο έως Σεπτέμβριο, τους μήνες δηλαδή που τελούνται και οι Θείες Λειτουργίες στον Ιερό ναό των Αγίων Κων/νου και Ελένης, κατόπιν συνεννοήσεως με τον Εφημέριο του και αφού προηγηθεί Ιερά Κατήχηση.










Σελίδες