Τήρησαν και φέτος το έθιμο προετοιμασίας των αροδαρών στο Σκινιά Μονοφατσίου - Ιστορίες, Ρεπορτάζ, Σχολιασμός Κρήτης Blog | e-storieskritis.gr

Κυριακή 19 Μαρτίου 2023

Τήρησαν και φέτος το έθιμο προετοιμασίας των αροδαρών στο Σκινιά Μονοφατσίου

 



Τήρησαν και φέτος, όπως κάθε χρόνο, στο Σκινιά Μονοφατσίου, το έθιμο που θέλει της αροδαρές ή ροδαρές της Σταυροσπροσκυνήσεως να ετοιμάζονται από γυναίκες του χωριού με λουλούδια εποχής από τις αυλές τους κι όχι του ανθοπωλείου.


Όπως αναφέρει ο εφημέριος του Σκινιά, π. Μιχαήλ Παπαϊωάννου: «Είναι η Γ' Κυριακή της Αγίας και Μεγάλης Τεσσαρακοστής, κατά την οποία τιμάται ο Τίμιος Σταυρός, το σύμβολο της χριστιανικής πίστης.


Οι χριστιανοί προσκυνώντας το Σταυρό, θυμούνται το πάθος του Χριστού και παίρνουν δύναμη να συνεχίσουν τη νηστεία και τον πνευματικό τους αγώνα.




Σύμφωνα με το έθιμο, κυρίως γυναίκες, συγκεντρώνονται και ετοιμάζουν σε καλάθια τα σταυρολούλουδα ή τις αροδαρές.


Ένα ματσάκι μέντας και στην μέση ένα γαρύφαλλο ή μια βιολέτα, τυλίγονται γερά με την κλωστή. Όταν έρθει η ώρα του Εσπερινού, οι αροδαρές πρέπει να βρίσκονται έτοιμες σε μια λεκάνη με νερό, για να διατηρηθούν δροσερές ως την επόμενη ημέρα, την Κυριακή της Σταυροπροσκύνησης.


Ο Σταυρός στολίζεται με τις αροδαρές, που είναι ματσάκια από κλαδάκια δενδρολίβανου (αρισμαρί) και λουλούδια (γαρύφαλα, τριαντάφυλα, ζουμπούλια, κρινάκια κ.ά).


Κατά τη διάρκεια της πρωινής λειτουργίας, ο Σταυρός μεταφέρεται από τον ιερέα με πομπή στο κέντρο του ναού, όπου τελείται, όπως ορίζει το εκκλησιαστικό τυπικό, η ακολουθία της Σταυροπροσκυνήσεως.


Στο τέλος μαζί με το αντίδωρο ο ιερέας μοιράζει και από μια Αγιασμένη αροδαρά στους πιστούς που μετά φυλάσσουν στο εικονοστάσι των σπιτιών τους, όπως τα άνθη του Επιταφίου.


Έτσι και στο Σκινιά Μονοφατσίου, γυναίκες με τα άνθη τους από τις αυλές τους και όχι με έτοιμα άνθη του εμπορίου, έκαναν τις αροδαρές τους τιμώντας την παράδοση του τόπου μας.


Χρόνια πολλά και του χρόνου!»




Να σημειώσουμε πως το σταυρό, που τοποθέτησαν στο κέντρο του ναού του Αγίου Αντωνίου, στη διάρκεια της σημερινής Ακολουθίας τον είχαν στολίσει και με κλαδιά σκίνου, του θάμνου που έδωσε στο χωριό το όνομα του.











 

Σελίδες