Η Γαλιφιανή Καμάρα-Έργο της Κρητικής Πολιτείας στη Γαλίφα Χερσονήσου - Ιστορίες, Ρεπορτάζ, Σχολιασμός Κρήτης Blog | e-storieskritis.gr

Κυριακή 12 Φεβρουαρίου 2023

Η Γαλιφιανή Καμάρα-Έργο της Κρητικής Πολιτείας στη Γαλίφα Χερσονήσου

 


Έργο της Κρητικής Πολιτείας, με έτος κατασκευής το 1900, είναι η Γαλιφιανή Καμάρα που συναντάμε λίγο έξω από τον οικισμό Γαλίφα του σημερινού Δήμου Χερσονήσου.


Η Γαλίφα είναι ένας τόπος με πλούσιο υδατικό δυναμικό καθώς αρκετά ρυάκια ενισχυμένα από  τους χείμαρρους του Κερατόλακου, του Σγούρου και του Τούρκου συγκλίνουν στην περίφημη "Καμάρα" της και εμπλουτίζουν τα νερά του Γαλιφιανού ποταμού.


Η Καμάρα είναι μια μονότοξη επιμελημένης κατασκευής γέφυρα. Τα βάθρα της είναι πέτρινα, θεμελιωμένα στις χωμάτινες παρειές του ποταμού, τον οποίο γεφυρώνει.




Το καλοσχηματισμένο τόξο της, σε σχήμα κανονικού ημικυκλίου, είναι φτιαγμένο από λαξευμένους λίθους.Πάνω από τη γέφυρα περνάει δρόμος που σήμερα ελάχιστα χρησιμοποιείται καθώς έχει διαμορφωθεί παραπλεύρως της γέφυρας νέος δρόμος με άσφαλτο.


Στην μια από τις άκρες της Γαλιφιανής Καμάρας έχει δημιουργηθεί, σε μεταγενέστερο χρόνο, σημείο ανάπαυσης με πηγάδι ενσωματωμένο στο οποίο υπάρχει μικρή γούρνα για το πότισμα των ζώων.







Σελίδες