Το δημόσιο, παλιό, πλυσταριό στις Καρίνες Αγίου Βασιλείου στο Ρέθυμνο - Ιστορίες, Ρεπορτάζ, Σχολιασμός Κρήτης Blog | e-storieskritis.gr

Τετάρτη 4 Ιανουαρίου 2023

Το δημόσιο, παλιό, πλυσταριό στις Καρίνες Αγίου Βασιλείου στο Ρέθυμνο

 


 

Οι Καρίνες είναι ένα από τα χωριά της Κρήτης που η φύση φιλοδώρησε με άφθονο πηγαίο νερό.


Εφόσον λοιπόν δεν το στερούνταν οι κάτοικοι φρόντιζαν από παλιά να το αξιοποιούν και να μη χάνεται ανεκμετάλλευτο.


Σε εποχές που δεν υπήρχαν τα πλυντήρια και οι βρύσες στα σπίτια φρόντιζαν λοιπόν οι νοικοκυρές στις Καρίνες να κάνουν τις μπουγάδες τους σε κοινοτικά πλυσταριά, όπου το καθαρό νερό έρεε χωρίς διακοπή.


Για να μπορούν να πλένουν πολλές γυναίκες μαζί είχαν κατασκευάσει μάλιστα δυο πλυσταριά σε δυο διαφορετικά σημεία του οικισμού, ένα σχεδόν στο κέντρο του και ένα στην είσοδο του, απ' όπου και το σχετικό φωτογραφικό υλικό.


Το νερό που προέρχεται από πηγή το διοχέτευαν σε μεγάλη δεξαμενή, πίσω από το πλυσταριό, και με αυτό κάλυπταν τις ανάγκες της μπουγάδας. Το πλύσιμο γινόταν σε μεγάλες πέτρινες γούρνες που είχαν στήσει κατά μήκος του πλυσταριού το οποίο ήταν κάτι σαν καφενείο για τις γυναίκες. Οι άνδρες αντάλλασσαν τα νέα της ημέρας στο καφενείο και οι γυναίκες στο πλυσταριό, ενώ έπλεναν.


Όπως μας είπαν κάτοικοι εκεί έβαζαν τις μπουγάδες τους μέχρι και τη δεκαετία του 1970. Μετά η χρήση τους άλλαξε κάπως. Δηλαδή συνεχίζουν κάποιες γυναίκες να πλένουν ακόμα και σήμερα  τα χαλιά τους, τα οποία έχουν ένα μέγεθος δύσκολα διαχειρίσιμο στο σπίτι. Επίσης πλένουν τα χόρτα τους, για να μην τα κουβαλούν με λάσπη και χώμα στην κουζίνα τους. Κι επειδή ο χώρος γύρω από το πλυσταριό είναι άνετος εκεί κάνουν και τα τσιμπούσια κατά τις κουρές των ζώων τους, μια και οι Καρίνες είναι κατά κύριο λόγο κτηνοτροφικό χωριό.

 






Σελίδες