Δυο ενδιαφέρουσες δωρεάν ξεναγήσεις στο Αρχαιολογικό Μουσείο του Ηρακλείου - Ιστορίες, Ρεπορτάζ, Σχολιασμός Κρήτης Blog | e-storieskritis.gr

Δευτέρα 30 Ιανουαρίου 2023

Δυο ενδιαφέρουσες δωρεάν ξεναγήσεις στο Αρχαιολογικό Μουσείο του Ηρακλείου

 



Την πρώτη Κυριακή κάθε μήνα από το Δεκέμβριο μέχρι και το Μάρτιο η είσοδος στα μουσεία και τους αρχαιολογικούς χώρους του Υπουργείου Πολιτισμού είναι ελεύθερη για όλους.


Στο πλαίσιο αυτό το Αρχαιολογικό Μουσείο του Ηρακλείου προγραμματίζει την πρώτη Κυριακή Φεβρουαρίου και Μαρτίου δυο ενδιαφέρουσες, δωρεάν, ξεναγήσεις για το κοινό.


Για τις ξεναγήσεις επιλέχθηκαν αίθουσες που παρουσιάζουν όψεις της ζωής στην Κρήτη, κατά τους ιστορικούς χρόνους, οι οποίες όμως δεν βρίσκονται συχνά στο επίκεντρο και ίσως τις προσπερνούν οι επισκέπτες ή δεν γνωρίζουν λεπτομέρειες για τα εκθέματα τους.




Οργανώνεται λοιπόν, αυτές τις δυο Κυριακές, μια σπονδυλωτή παρουσίαση σε αίθουσες στις οποίες ευρήματα από νεκροταφεία πόλεων της ανατολικής Κρήτης μιλούν όχι μόνο, ούτε κυρίως για τα ταφικά έθιμα και τις μεταθανάτιες αντιλήψεις. Μιλούν για την καθημερινότητα των ανθρώπων εκείνων των περιόδων, την οικονομία, τις τέχνες, τις σχέσεις του νησιού με τον ευρύτερο γεωγραφικό χώρο της Μεσογείου αντικαθρεπτίζοντας έτσι περισσότερο τον κόσμο της ζωής παρά εκείνον του θανάτου.


Την Κυριακή 5 Φεβρουαρίου, στις 11 το πρωί ο αρχαιολόγος Κλεάνθης Σιδηρόπουλος θα πραγματοποιήσει ξενάγηση στην αίθουσα ΧΙΧ " Νεκροταφεία πρώιμων ιστορικών χρόνων (10ος-4ος αιώνας π.χ).  Αντίστοιχα την Κυριακή 5 Μαρτίου, πάλι στις 11 το πρωί  η αρχαιολόγος Ειρήνη Γαλλή θα πραγματοποιήσει ξενάγηση στην αίθουσα ΧΧΙΙ "Τα Νεκροταφεία όψιμων ιστορικών χρόνων (4ος αιώνας π. Χ-4ος αιώνας μ. Χ).


Η διάρκεια των ξεναγήσεων είναι 45 λεπτά, η είσοδος δωρεάν και δεν απαιτείται προηγούμενη δήλωση συμμετοχής απλά έγκαιρη προσέλευση στο Μουσείο




Σελίδες