Ο ερειπωμένος ναός της Αγίας Παρασκευής στο Μέρωνα Αμαρίου-Αποζητά την αναστύλωση του - Ιστορίες, Ρεπορτάζ, Σχολιασμός Κρήτης Blog | e-storieskritis.gr

Πέμπτη 26 Ιανουαρίου 2023

Ο ερειπωμένος ναός της Αγίας Παρασκευής στο Μέρωνα Αμαρίου-Αποζητά την αναστύλωση του

 


Σε κοντινή απόσταση από την Παναγία τη Μαυριδιανή, στο Μέρωνα Αμαρίου, βρίσκεται ένας ακόμα βυζαντινός ναός που δεν είχε την τύχη να κρατηθεί όρθιος και να φθάσει ως τις μέρες μας σε λειτουργία.


Πρόκειται για το βαριά λαβωμένο ναό της Αγίας Παρασκευής, κτίσμα της Ενετοκρατίας, τοποθετημένο σ' ένα όμορφο φυσικό περιβάλλον γεμάτο αιωνόβια ελαιόδεντρα.


Το πέρασμα των αιώνων και οι σεισμοί που σημειώθηκαν προκάλεσαν εκτεταμένες φθορές στον τοιχογραφημένο, μονόχωρο, και κάποτε καμαροσκεπή ναό, ο οποίος όμως αντιστέκεται με το δικό του τρόπο.


Η αίσθηση που δίνει σε όποιον βρεθεί στο χώρο του είναι πως κραυγάζει για να σταθεί πάλι όρθιος και να δεχτεί πιστούς στην αγκαλιά του. Αλλιώς δεν μπορεί να εξηγήσει κανείς την εικόνα που παρουσιάζει η όμορφη τοιχογραφία του Αγίου Γεωργίου στο βόρειο τοίχο του. Εκτεθειμένη εδώ και πάρα πολλά χρόνια στον ήλιο και τη βροχή διατηρεί έντονα τα χρώματα της έχοντας υποστεί, αναλογικά με την έκθεση της στο περιβάλλον, ελάχιστες φθορές.


Το καλοκαίρι του 2018 ξεκίνησε από την ενορία στην οποία ανήκει  μια  δύσκολη προσπάθεια αναστήλωσης του ναού της Αγίας Παρασκευής.


Στη νότια πλευρά του κτίσματος η διάνοιξη δρόμου κινδύνευσε να εξαφανίσει τον τοίχο που πλέον συγκρατείται με ξύλα οικοδομής κι άλλα υλικά για να μην διαλυθεί εντελώς.


Η θολωτή στέγη του ναού έχει καταπέσει ενώ με πολλές φθορές κρατιέται στη θέση του ο βόρειος τοίχος, με ένα δέντρο στην κορυφή του, που πλέον έχει κοπεί. Επίσης διατηρείται η τοιχοποιία  του ιερού, η οποία μάλιστα εξωτερικά φέρει ωραία αρχιτεκτονικά στοιχεία.Το πάτωμα του έχει καλυφθεί από τα δομικά στοιχεία οροφής και τοίχων που κατέπεσαν.


Λίγα μέτρα πιο πάνω από το βυζαντινό ναό, να σημειώσουμε πως κάτοικος της περιοχής (Νικολουδάκης στο επώνυμο) το 2001 φρόντισε να ανεγείρει ένα νέο μικρό ναΐσκο τον οποίο αφιέρωσε στην Αγία Παρασκευή.


Μάλιστα ο Βασίλης Αγγελάκης, που ανέλαβε το κτίσιμο του νέου ναού, φρόντισε στο ιερό να δημιουργήσει τις ίδιες αρχιτεκτονικές λεπτομέρειες με τον βυζαντινό ναό της Αγίας Παρασκευής έτσι ώστε να διασώσει αυτό το χαρακτηριστικό που την έκανε να ξεχωρίζει από τους υπόλοιπους ναούς του Μέρωνα.

 











Σελίδες