Ο μοναδικός ναός του Μυστικού Δείπνου (Αγία Τραπέζα) στην Καλανδαρέ Μυλοποτάμου - Ιστορίες, Ρεπορτάζ, Σχολιασμός Κρήτης Blog | e-storieskritis.gr

Σάββατο 21 Ιανουαρίου 2023

Ο μοναδικός ναός του Μυστικού Δείπνου (Αγία Τραπέζα) στην Καλανδαρέ Μυλοποτάμου

 


Ο μοναδικός γνωστός ναός που υπάρχει και είναι αφιερωμένος στο Μυστικό Δείπνο φιλοξενείται εδώ και αιώνες στον οικισμό της Καλανδαρέ Μυλοποτάμου, η οποία υπάγεται στην Ενορία Πασσαλιτών.


Μέχρι σήμερα πουθενά αλλού στην Κρήτη, στην Ελλάδα και γενικότερα δε γνωρίζουμε άλλο ναό αφιερωμένο στο θείο γεγονός της παράδοσης του Μυστηρίου της Θείας Ευχαριστίας κατά τον Μυστικό Δείπνο που τιμάται  τη Μεγάλη Πέμπτη.


Μάλιστα δεν πρόκειται για ένα σύγχρονο ναό αλλά για κτίσμα της Ενετοκρατίας που έχει αναστηλωθεί από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Ρεθύμνου και βρίσκεται σε μία καταπράσινη περιοχή που οι κάτοικοι ονομάζουν και Αγία Τραπέζα. Βέβαια και το ναό οι περισσότεροι στο χωριό ως Αγία Τραπέζα τον γνωρίζουν και τον αποκαλούν.




Αυτή την περίοδο εκτελούνται εργασίες στον περιβάλλοντα χώρο του προσκυνήματος έτσι ώστε να αποκτήσει ευκολότερη πρόσβαση και να μπορούν οι πιστοί να τον επισκέπτονται. Πέρα από την πρόσβαση ζητούμενο των εργασιών είναι και η πλακόστρωση του περιβόλου για την παραμονή κόσμου αλλά και για την πανήγυρη του ναού.


Την Τετάρτη που μας πέρασε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κ. Πρόδρομος, συνοδευόμενος από τον Γενικό Αρχιερατικό Επίτροπο, Πρωτοπρεσβύτερο Νικόλαο Νικηφόρο, και τον Εφημέριο της Ενορίας Πασσαλιτών Μυλοποτάμου, Πρωτοπρεσβύτερο Πολυχρόνη Μπάταλη, επισκέφθηκε και προσκύνησε το ξωκλήσι του Μυστικού Δείπνου (Αγία Τραπέζα).


Στην περιοχή βρέθηκαν επίσης ο Δήμαρχος Μυλοποτάμου Δημήτριος Κόκκινος και οι μηχανικοί κ. Παπαδάκη και Κυμιωνής όπως και εκπρόσωποι της Τοπικής Κοινότητας και μέλη του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου της Ενορίας.Ο Σεβασμιώτατος επέβλεψε τις εργασίες στον περιβάλλοντα χώρο και επεσήμανε σημεία, τα οποία πρέπει να διευθετηθούν για την ολοκλήρωση του έργου και την ανάδειξη του μοναδικού τούτου σε οικουμενικό επίπεδο ναού.








Σελίδες