Ο σπηλαιώδης ναός του Αγίου Νικολάου στο φαράγγι του Κοτσυφού - Ιστορίες, Ρεπορτάζ, Σχολιασμός Κρήτης Blog | e-storieskritis.gr

Τετάρτη 7 Δεκεμβρίου 2022

Ο σπηλαιώδης ναός του Αγίου Νικολάου στο φαράγγι του Κοτσυφού

 


Σφηνωμένος στα απόκρημνα βράχια, μέσα στο φαράγγι του Κοτσυφού, που οδηγεί στο νότιο Ρέθυμνο και στο κομμάτι του όπου ανοίχθηκε τη δεκαετία του 1950 δρόμος, βρίσκεται ο ναός του Αγίου Νικολάου.


Παλιότερα στο σημείο εκείνο υπήρχε ένα πολύ μικρό ναΰδριο που χωρούσε μετά βίας 5-6 άτομα, όπως μας διηγήθηκε ο εφημέριος της Ενορίας Σελλιών, π. Ιωάννης Βάδης, όπου ανήκει η εκκλησία.


Κάποια στιγμή, μέσα στην πρώτη δεκαετία του 2000, ξεκίνησαν από την Ενορία να διαμορφώνουν το χώρο εξωτερικά κι όταν έφτασαν στο ναό, κάτω ακριβώς από τη μικρή σπηλιά που δημιουργούν τα βράχια, με την προτροπή του Μητροπολίτη Κυδωνίας και Αποκορώνου, συνέχισαν διευρύνοντας και αναβαθμίζοντας και το χώρο που εκείνος κάλυπτε.


Έτσι φτιάχτηκε το 2009 ο όμορφος πετρόκτιστος ναός που βλέπουμε σήμερα, αρμονικά δεμένος με το εντυπωσιακό βραχώδες ανάγλυφο που τον αγκαλιάζει.


Το εσωτερικό του είναι άνετο και φροντισμένο. Μια ολόσωμη, μεγάλη, εικόνα του τιμώμενου Αγίου Νικολάου, πλαισιωμένη από πολλά τάματα πιστών, είναι το πρώτο πράγμα που βλέπει όποιος εισέρχεται στο εσωτερικό του.


Το Ιερό Βήμα δεν χωρίζεται από τον κυρίως ναό με τέμπλο αλλά με χαμηλό θωράκιο, όπως οι πρώτοι χριστιανικοί ναοί.


Να σημειώσουμε πως ο παλιός ναός φιλοξενούσε και μια εξίσου παλιά εικόνα που σε μια από τις μάχες που έγιναν στην περιοχή πετάχτηκε στο παρακείμενο ποτάμι κι έκτοτε χάθηκαν τα ίχνη της.


Ο ναός γιορτάζει στις 6 Δεκεμβρίου και δέχεται πλήθος πιστών καθώς βρίσκεται σ' ένα σημαντικό πέρασμα και σ’ ένα κομμάτι του φαραγγιού που διανοίχθηκε το 1952 με φουρνέλα για να περάσει ο δρόμος, χωρίς άλλα σύγχρονα μέσα. Οι παρεμβάσεις που έγιναν έκτοτε στο σημείο της διάνοιξης είναι ελάχιστες με αποτέλεσμα να υπάρχουν ανά διαστήματα καταπτώσεις βράχων. Όμως με ένα τρόπο θαυμαστό ποτέ ουδείς τραυματίστηκε. 









Σελίδες