Μαρία Καλεντάκη: Δημιουργεί με χόρτο και σύρμα μικρά αριστουργήματα - Ιστορίες, Ρεπορτάζ, Σχολιασμός Κρήτης Blog | e-storieskritis.gr

Τετάρτη 21 Δεκεμβρίου 2022

Μαρία Καλεντάκη: Δημιουργεί με χόρτο και σύρμα μικρά αριστουργήματα

 


Μικρά αριστουργήματα φτιάχνει με τα χέρια της η Μαρία Καλεντάκη.


Με καταγωγή από την Εθιά Μονοφατσίου και μόνιμος κάτοικος Ροτασίου δημιουργεί εδώ και χρόνια, όντας αυτοδίδακτη, εντυπωσιακά χειροποίητα πανέρια και καλάθια με απλά υλικά.


Μάνα έξι παιδιών και γιαγιά 14 εγγονιών, λάτρης της κρητικής παράδοσης σε όλες της τις εκφράσεις, διαθέτει πολύ από το χρόνο της στο πλέξιμο. Μόνο που το δικό της πλέξιμο δε μοιάζει με άλλων κρητικών μανάδων και γιαγιάδων.


Η Μαρία Καλεντάκη πλέκει με χόρτο και σύρμα υπέροχα πανέρια και καλάθια που βλέποντας τα από κοντά δεν μπορείς να μην τα θαυμάσεις για την πολύ δουλειά και τη λεπτομέρεια που τα χαρακτηρίζει.


Τη συναντήσαμε στο σπίτι της στο Ροτάσι και μας μίλησε για τα δημιουργήματα της, με τα οποία συμπληρώνει το εισόδημα της, καθώς όλα είναι ανάρπαστα.




Την τέχνη του πλεξίματος καλαθιών και πανεριών, που προέρχεται από τη Μικρά Ασία, την ασκεί τα τελευταία 15 χρόνια. Τις απώλειες που σημάδεψαν τη ζωή της, όπως μας είπε, τις έκανε δημιουργία.


Το πλέξιμο γίνεται με ειδικά χόρτα, που εισάγονται από τη Νότια Αφρική και πωλούνται με το κιλό, και ατσάλινο σύρμα.Με το τελευταίο φτιάχνει τους σκελετούς των αντικειμένων που θέλει να δημιουργήσει και μετά τους ντύνει με δεκάδες μέτρα χόρτου.


Και μη φανταστείτε πως με λίγα μέτρα σύρματος ολοκληρώνει κάθε έργο της. Για να φτιάξει για παράδειγμα ένα πανέρι για άρτους χρειάζεται 180 ολόκληρα μέτρα ντυμένου σύρματος και πολλές ημέρες δουλειάς.


Κάποιες φορές κεντά μάλιστα πάνω στα πλεκτά πανέρια και διάφορα σχέδια, με το ίδιο χόρτο που προμηθεύεται και σε διάφορα χρώματα.


Τις δημιουργίες της τις ζητούν απ’ όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό με την ίδια να μην προλαβαίνει πάντα να καλύψει όλες αυτές τις παραγγελίες.  


Για να δισωθούν οι γνώσεις, που μετά από τόσα χρόνια ενασχόλησης με την τέχνη αυτή έχει αποκτήσει, προσπάθησε πολλές φορές να διδάξει νεώτερους.Όμως κανείς στη συνέχεια δεν ασχολήθηκε επισταμένα  με αυτή καθώς απαιτεί πολύ υπομονή, χρόνο και κόπο.






Σελίδες